Till innehåll på sidan

Rättsmedicinalverkets tillgång till uppgifter i Nationell patientöversikt

Skriftlig fråga 2023/24:367 av Carina Ödebrink (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-07
Överlämnad
2023-12-08
Anmäld
2023-12-11
Svarsdatum
2023-12-20
Sista svarsdatum
2023-12-20
Besvarad
2023-12-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Nationell patientöversikt, NPÖ, är en tjänst som ger vårdgivare möjlighet att dela journalinformation från hälso- och sjukvården med varandra. Vården kan genom NPÖ snabbt och enkelt få en samlad bild av information om en patient som finns i journaler hos andra vårdgivare. Nationell patientöversikt erbjuds av Inera som är ett kommunalt bolag, och systemet bygger på bestämmelserna i lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation.

Rättsmedicinalverket, RMV, ansvarar bland annat för undersökningar inom rättsmedicin och rättspsykiatri, och för dessa verksamheter inhämtas uppgifter från hälso- och sjukvården.

Eftersom det finns ett stort antal huvudmän kan det vara svårt för RMV att veta var uppgifter förvaras som myndigheten kan vara i behov av. Därigenom blir det i realiteten så att verksamheten försenas och försvåras.

Mot bakgrund av gällande lagstiftning har Rättsmedicinalverket i dag inte tillgång till uppgifter i NPÖ.

Utredningen om sekundäranvändning av hälsodata, som nyligen lämnade sitt slutbetänkande SOU 2023:76 anser att det är orimligt att en myndighet som RMV drabbas på grund av en haltande lagstiftning som gör det svårare för verksamheten att genomföra sitt uppdrag.

En ändring av lagen om en sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation där RMV skulle få tillgång till NPÖ är därför mycket angelägen.

Det skulle ge myndigheten rätt att få del av nödvändiga och relevanta uppgifter och därigenom stärka Rättsmedicinalverkets förmåga att utföra sitt uppdrag och stärka rättssäkerhet och effektivitet.

Jag vill därför fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:367 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

S2023/03230 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:367 av Carina Ödebrink (S)
Rättsmedicinalverkets tillgång till uppgifter i Nationell patientöversikt

Carina Ödebrink har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att ta i fråga om Rättsmedicinalverkets tillgång till uppgifter i Nationell patientöversikt.

Lagen (2022:913) om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation bygger på frivillighet och möjliggör informationsutbyte mellan vårdgivare och omsorgsgivare för vissa specifika ändamål, såsom vård och behandling. För närvarande är inte alla vårdgivare anslutna till befintliga infrastrukturer och alla patientuppgifter är inte heller tillgängliga.

Regeringen vidtar flera åtgärder i syfte att införa en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården, där staten tar ett större ansvar. Målet är att hälsodata ska bli tillgängliga i hela vårdkedjan för all vård, både kommunal vård, regional sjukvård och tandvård oavsett huvudman.

Regeringen har som ett första steg i det arbetet gett E-hälsomyndigheten ett uppdrag att ta fram ett förslag till färdplan för genomförandet av en nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. Inom ramen för uppdraget ska E-hälsomyndigheten föreslå vilka förmågor som staten behöver etablera för att bygga upp en väl fungerande nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården.

Rättsmedicinalverket har i sin verksamhetsplan från 2019 identifierat ett behov av att få tillgång till uppgifter i Nationell patientöversikt. Utredningen om sekundäranvändning av hälsodata (S 2022:04) gör i sitt slutbetänkande Vidareanvändning av hälsodata för vård och klinisk forskning (SOU 2023:76), bedömningen att frågan behöver utredas ytterligare. Betänkandet bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 20 december 2023

Jakob Forssmed

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.