rättspsykiatrisk vård

Skriftlig fråga 2004/05:2174 av G Högmark, Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-09-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-09-13
Besvarad
2005-09-19
Svar anmält
2005-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 september

Fråga 2004/05:2174 av Anders G Högmark (m) till justitieminister Thomas Bodström om rättspsykiatrisk vård

En 28-årig man som utsatt barn för grova sexuella övergrepp dömdes till rättspsykiatrisk vård. Han har emellertid fortsatt att begå grova barnpornografibrott innanför rättspsykiatriska klinikens väggar i Växjö. Det är många föräldrar som upprört undrar över hur detta kan få ske i ett samhälle som ska skydda mot brott, inte minst gäller detta dem som redan har drabbats.

Det räcker inte med att tillsätta utredningar. Hela hanteringen av rättspsykiatrin är senfärdig och otillräcklig. Remisstiden har precis gått ut, men själva utredningen har pågått under flera år. Enligt uppgift är eventuellt ett förslag till lag på gång fram till riksdagen. Vem bär ansvaret för denna senfärdighet? I mina ögon är det den socialdemokratiska regeringen.

Den avgörande frågan är emellertid hur det svenska rättssamhället kan se till så att liknande brott inte ska kunna hända igen.

Jag anser att det är självklart att samma regler ska gälla inom såväl kriminalvården som rättspsykiatrin eftersom båda utgör straffpåföljder för brott som begåtts. Detta borde inte behöva utredas i långbänk. Det avgörande perspektivet är att alltid se och värna om brottsoffren. De ska alltid kunna räkna med rättssamhällets fulla stöd.

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta under tiden beredningsprocessen pågår för att liknande brott aldrig ska kunna ske igen inom rättspsykiatrin?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2174 besvarad av

den 21 september

Svar på fråga 2004/05:2174 om rättsprykiatrisk vård

Statsrådet Ylva Johansson

Anders G Högmark har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta under beredningsprocessen av psykiatrisamordnarens förslag om inskränkningar i elektronisk kommunikation med mera för att inte ytterligare brott ska kunna ske inom rättspsykiatrin.

Jag anser att det i vissa fall är ett problem för säkerheten och vården inom rättspsykiatrin att patienter fritt kan använda mobiltelefoner och Internetuppkopplingar. Detta gäller bland annat då sådana kommunikationsmedel används för att kontakta målsägande eller begå nya brott. Under 2004 har Justitieombudsmannen och Socialstyrelsen påtalat hos regeringen att problemet förekommer i liknande former inom både den rättspsykiatriska vården och den psykiatriska tvångsvården.

Regeringen har mot denna bakgrund hos den nationella psykiatrisamordnaren väckt frågan om behovet av inskränkningar i patientens rätt att använda bland annat telefon och Internet. Psykiatrisamordnaren utredde frågan under senare delen av 2004 och lämnade i februari 2005 ett förslag som innebär att patientens rätt att använda till exempel mobiltelefon och Internet ska kunna begränsas under vissa förutsättningar. Jag instämmer i samordnarens bedömning att det är rimligt att införa sådana begränsningar. Psykiatrisamordnarens förslag har, i enlighet med gängse beredningsrutiner, remissbehandlats och remissvaren är nu inkomna. Beredningen av psykiatrisamordnarens förslag pågår inom Regeringskansliet. Jag har inte för avsikt att förekomma det arbetet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.