Rättssäkerhet för alla

Skriftlig fråga 2007/08:73 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-12
Anmäld
2007-10-16
Besvarad
2007-10-17
Svar anmält
2007-10-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 oktober

Fråga

2007/08:73 Rättssäkerhet för alla

av Hillevi Engström (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Rättsväsendet har ett särskilt ansvar för den enskildes rättssäkerhet. I ett rättssäkert samhälle är rättskipningen förutsebar, proportionerlig och enhetlig. Vi ska alla kunna lita på lagarna, domstolarna och myndigheterna.

Följande exempel visar på en bedömning som inte ser till den enskildes rättsäkerhet. En man hade dömts i Sverige till ett fängelsestraff, men innan han hade delgetts domen flyttade han till Tyskland. Där häktades han flera år senare. Häktningen hade enbart sin grund i den svenska domen. Efter knappa två månader i tyskt häkte förflyttades han till Sverige och började här avtjäna sitt straff. Hans begäran till Kriminalvården om att få avräkna sig den tid han satt i tyskt häkte ska dock ha fått avslag.

Självklart ska mannen avtjäna det straff han dömts till. Däremot är det inte rimligt att tiden i det tyska häktet inte avräknas från strafftidens längd.

Vad avser ministern att vidta för åtgärd för att en person som inte har delgetts en svensk dom får avräkna den tid han eller hon varit frihetsberövad i ett annat land från straffet?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:73 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 17 oktober

Svar på fråga

2007/08:73 Rättssäkerhet för alla

Justitieminister Beatrice Ask

Hillevi Engström har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärd så att en person, som inte har delgetts en svensk dom, från straffet får avräkna den tid han eller hon varit frihetsberövad i ett annat land.

Inledningsvis vill jag framhålla att jag inte kan uttala mig om det enskilda fall som Hillevi Engström hänför sig till i sin fråga.

Ett utländskt frihetsberövande som föregår en svensk dom på fängelse ska vanligen avräknas från straffet.

När det däremot gäller ett utländskt frihetsberövande som äger rum efter det att personen har dömts i Sverige är situationen en annan. Utgångspunkten är här att frihetsberövanden som sker i samband med utlämning eller överlämnande till Sverige för straffverkställighet inte tillgodoräknas den dömde vid strafftidsberäkningen.

I samband med tillkomsten av arresteringsorderlagen (2003:1156) tog dåvarande regeringen uttryckligen ställning för att bibehålla rådande ordning när en dömd person överlämnas för straffverkställighet till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder (prop. 2003/04:7 s. 157 ff.). Vid antagandet av lagen godtog riksdagen detta ställningstagande.

Inom Justitiedepartementet planeras en översyn av lagen (1974:202) om beräkning av strafftid med mera. Frågan om avräkning av utländska frihetsberövanden kommer att övervägas i det sammanhanget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.