Rättvisare studeranderabatt

Skriftlig fråga 2017/18:161 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-25
Överlämnad
2017-10-25
Anmäld
2017-10-26
Svarsdatum
2017-11-01
Sista svarsdatum
2017-11-01
Besvarad
2017-11-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Branschorganisationen för svensk kollektivtrafik har diskuterat frågan om hur hanteringen av studeranderabatter ska kunna förenklas och snabbas upp. I dag hämtas data om dem som har rätt till rabatt via CSN, men vid varje terminsstart kommer studerande i kläm då de har registrerat sig på kurser och program som ännu inte har hunnit noteras hos studiestödsnämnden. För att kunna intyga att de faktiskt pluggar tvingas då de studerande att begära vidimerade registerutdrag från den aktuella utbildningsanordnaren, något som upplevs omständligt och administrativt betungande. Det förekommer också att studerande avbryter sina studier under terminstid utan att samtidigt underrätta CSN. Då kan de fortsätta att resa med kollektivtrafiken till rabatterat pris, vilket naturligtvis inte är rättvist.

Svensk kollektivtrafik anser att det skulle gå att förenkla och förbättra situationen för alla parter om studentlegitimationsutgivare, såsom Mecenat och Studentkortet, skulle kunna hämta informationen om studerandestatus direkt från Ladok eller motsvarande. De menar också att det skulle vara lämpligt att göra erforderliga författningsförändringar i samband med att dataskyddsförordningen ska införas nästa år.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att hanteringen av studeranderabatter i framför allt kollektivtrafik ska bli enklare, snabbare och mer rättvis?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:161 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/04220/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:161 av Betty Malmberg (M) Rättvisare studeranderabatt

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att hanteringen av studeranderabatter i framför allt kollektivtrafik ska bli enklare, snabbare och mer rättvis.

Det är viktigt att skapa goda förutsättningar för studier. Att stärka studenternas ekonomi stärker deras trygghet och möjlighet att klara sina studier. I budgetpropositionen för 2018 föreslår därför regeringen en höjning av studiemedlens totalbelopp. Förslaget innebär att bidragsdelen inom studiemedlen höjs med cirka 300 kronor per studiemånad från och med den 1 juli 2018.

Betty Malmbergs fråga handlar om att förbättra studenternas ekonomi genom förbättrad tillgång till rabatterad kollektivtrafik. Dock är frågan, som Betty Malmberg själv nämner, kopplad till dataskyddsförordningen.

Under våren 2016 beslutades inom EU en förordning som är en ny

generell reglering för personuppgiftsbehandling inom unionen, dataskyddsförordningen. Utbildningsdatautredningen har i betänkandet EU:s dataskyddsförordning och utbildningsområdet (SOU 2017:49) lämnat ett antal förslag som bereds inom Regeringskansliet.

I betänkandet konstateras att förordningen (1993:1153) om redovisning av studier m.m. vid universitet och högskolor behöver ses över. I förordningen regleras bl.a. lärosätenas behandling av personuppgifter i studieregistret. I betänkandet lämnas dock inga ytterligare förslag utöver de förslag som krävs för att anpassa förordningen till dataskyddsförordningen och den reglering som Dataskyddsutredningen (SOU 2017:39) har föreslagit.

För att registrera uppgifter om studenter använder samtliga statliga lärosäten och några av de enskilda utbildningsanordnarna sig bl.a. av det nationella systemet Ladok. För att en myndighet eller annan organisation ska få elektroniskt utlämnade uppgifter från Ladok krävs en ändring av ovan nämna förordning.

Mot bakgrund av ovan nämnda beredning är det inte aktuellt att föregå det arbete som pågår med betänkandets förslag.

Stockholm den 1 november 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.