rättvisemärkta varor som ett led i biståndet

Skriftlig fråga 2004/05:1204 av Hassan, Maria (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-03-10
Inlämnad
2005-03-10
Besvarad
2005-03-16
Svar anmält
2005-03-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 mars

Fråga 2004/05:1204

av Maria Hassan (s) till statsrådet Carin Jämtin om rättvisemärkta varor som ett led i biståndet

I slutet av mars presenterade biståndsorganisationen Kooperation Utan Gränser en undersökning av möjligheten att dricka rättvisemärkt kaffe på kaféerna i Malmö, Göteborg, Karlstad, Uppsala och Gävle. Resultatet var nedslående. Av 280 undersökta kaféer kunde bara 5 % erbjuda sina kunder ett kaffe som ger de människor som odlat det en rimlig ersättning.

Samtidigt presenterade Kooperation Utan Gränser en faktarapport med namnet Priset för ditt kaffe om de människor i det lilla centralamerikanska landet Honduras som lever av att odla kaffe för oss i Sverige och andra rika länder. I rapporten kan man läsa om kaffeodlande familjer som har tvingats begära förskott från uppköparna av kaffet och hamnat i en skuldfälla de inte kan ta sig ur

Priset på råkaffe ökar nu, vilket är positivt. Men det är långt kvar till en nivå som ger de ca 100 miljoner människor i fattiga länder som är beroende av inkomster från kaffe en rimlig levnadsstandard. De företag som handlar med kaffe borde givetvis ge odlarna ett generellt bättre pris. En annan väg att gå är att öka konsumtionen av rättvisemärkt kaffe.

Det har i och för sig skett mycket positivt på det här området under de senaste åren. En undersökning från Rättvisemärkt visar att försäljningen under 2004 ökade med 40 %.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att öka konsumtionen av rättvisemärkta varor i Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1204 besvarad av

den 16 mars

Svar på fråga 2004/05:1204 om rättvisemärkta varor som ett led i biståndet

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Maria Hassan har frågat statsrådet Carin Jämtin vilka åtgärder hon avser att vidta för att öka konsumtionen av rättvisemärkta varor i Sverige. Arbetsfördelningen inom regeringen är sådan att det är jag som ska svara på frågan.

Att främja konsumtionen av etiskt märkta varor är ett viktigt led i arbetet med att uppnå en hållbar global utveckling. Den etiska märkningen är ett utmärkt verktyg för konsumenter som vill göra väl övervägda val på marknaden för en mer rättvis global utveckling.

I enlighet med Handlingsplanen för konsumentpolitiken 2001@2005 (prop. 2000/01:135, bet. 2000/01:LU02, rskr. 2001/02:51) är ett konsumentpolitiskt delmål under perioden att den etiska märkningen ska få en större spridning. Sedan 2004 får Föreningen rättvisemärkt i Sverige statligt stöd omfattande 1,6 miljoner kronor årligen för att bedriva en aktiv opinionsbildning och skapa en dialog om etisk konsumtion. En undersökning från Rättvisemärkt visar att kännedomen om märket har ökat under de senaste åren.

Under åren 2003 och 2004 har dessutom organisationer som arbetar med främjandet av etisk märkning haft möjlighet att söka projektstöd från Konsumentverket, som årligen delar ut projektstöd om ca 5,2 miljoner kronor i enlighet med sitt regleringsbrev.

Främjandet av etisk märkning är en viktig fråga som regeringen kommer att fortsätta att verka för.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.