Råvarutillgång

Skriftlig fråga 2005/06:1924 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-07-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-08-10
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juli

Fråga 2005/06:1924 av Carina Hägg (s) till näringsminister Thomas Östros (s)

Råvarutillgång

Svensk process- och verkstadsindustri är av stor vikt för Sveriges ekonomi. Det är därför glädjande att se framtidstro med satsningar på utveckling och nyanställningar. Frågor som näringen tar upp är energi, utbildning, produktutveckling, säkerhets- och kvalitetsarbete, resurseffektivitet, automatisering, ledtider samt vikten av arbetsrätten. Men en fråga som tillkommit i debatten är behovet att på sikt värna om tillgång på nödvändiga råvaror. Process- och verkstadsindustrin är exportinriktad och för frihandel. En geopolitisk uppdelning av naturresurser skulle kunna leda till en negativ följdverkan på såväl prisbild som tillgång på för industrin nödvändiga råvaror och är därför oroande.

Vad har näringsministern vidtagit för åtgärder för att förebygga att svensk process- och verkstadsindustri långsiktigt inte ska drabbas av bristande tillgång på för produktionen nödvändiga råvaror?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1924 besvarad av

den 10 augusti

Svar på fråga 2005/06:1924 om råvarutillgång

Näringsminister Thomas Östros

Carina Hägg har frågat mig vad jag har vidtagit för åtgärder för att förebygga att svensk process- och verkstadsindustri långsiktigt drabbas av bristande tillång av för produktionen nödvändiga råvaror.

Regeringen genomförde under 2005 branschsamtal med stora delar av process- och verkstadsindustrin, där råvarufrågorna belystes. Branschsamtalen resulterade i strategiprogram och åtgärder för att ytterligare stärka dessa industrisektorer.

En av mina övergripande och långsiktiga åtgärder för att säkra tillgången på nödvändiga råvaror är att aktivt verka för att vi ska nå en slutlig överenskommelse i den nuvarande förhandlingsrundan i Världshandelsorganisationen (WTO). Ett nytt WTO-avtal kommer att leda till en generell sänkning av handelstullar som främjar handel i alla varor @ inte minst de råvaror som är viktiga för svensk process- och verkstadsindustri. Regeringen kommer aktivt att verka för att Doharundan kan återupptas så snart som möjligt och för att EU tar på sig en ledande roll i detta arbete.

Det är viktigt att komma ihåg att regeringen nu har bättre möjligheter att utifrån vår EU-plattform värna om de svenska råvarubehoven. EU-kommissionen företräder medlemsstaterna i ett antal frågor i utrikeshandelssammanhang och där följer man den geopolitiska utvecklingen mycket noga. När så har bedömts nödvändigt har man framgångsrikt gripit in och med tyngd kunnat förhandla med viktiga råvaruländer. Ett sådant exempel var år 2004 när vi lyckades motverka en drastisk minskning från kinesiskt håll av tillgången på den insatsvara, koks, som är förutsättningen för den ståltillverkning som bland andra SSAB bedriver. Vidare arbetar vi såsom EU-medlem för att förhandla nya WTO-förenliga bilaterala och regionala frihandelsavtal. I detta sammanhang är det viktigt att lyfta fram inte bara vår egen möjlighet att exportera utan också import av bland annat råvaror.

Det är också värt att betona att ett antal för industrin viktiga råvaror finns både inom Sverige och inom EU. Om vi tar exemplen skog, järn och flera andra metaller är Sverige den ledande råvaruproducenten inom EU. En annan strategisk råvara är aluminium. Här är inte problemet en överhängande brist på aluminium inom EU där vi faktiskt har ett antal andra större producentländer. Problemet är att vissa EU-producenter vill behålla tullar för att skydda sitt aluminium från rysk export. Regeringen arbetar aktivt för att avskaffa dessa skyddstullar.

Givetvis gör regeringen också stora ansträngningar på bilateral nivå och här kan vi ta Ryssland som ett bra exempel. Inom ramen för vår handelsrelation med Ryssland på energiområdet arbetar vi aktivt för att få bort Rysslands exportskatt på energi.

Det är viktigt att understryka att eventuella geopolitiska indelningar bara är ett av sätten att snedvrida marknader och därmed minska tillgången på råvaror. Det finns även andra viktiga faktorer som hotar råvarutillgången. Detta i form av protektionistiska åtgärder såsom skyddstullar, men också genom marknadsstrukturer med ett litet antal dominerande aktörer som har makten att strypa utbudet och höja priser. Vi arbetar därför från regeringens sida aktivt med att montera ned handelsbarriärer mellan EU och omvärlden, men också med att främja öppenhet och konkurrens på global nivå.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.