Regelbundna PSA-prov på män över 50 år

Skriftlig fråga 2008/09:808 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-04-01
Anmäld
2009-04-01
Besvarad
2009-04-08
Svar anmält
2009-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 april

Fråga

2008/09:808 Regelbundna PSA-prov på män över 50 år

av Ronny Olander (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen hos svenska män. Det är den cancerform bland män som orsakar flest dödsfall, ca 2 500 per år. Sjukdomen är sällsynt före 50 års ålder. Tre fjärdedelar av dem som får symtom på prostatacancer är över 70 år. Var 20:e svensk man dör av prostatacancer. Hälften av dem som dör av sjukdomen är över 80 år gamla.

Prostatacancer som upptäcks på grund av ett högt så kallat PSA-värde kan för det mesta botas. Botbar prostatacancer som måste behandlas för att inte bli livshotande förekommer praktiskt taget bara hos män mellan 50 och 75 år. Därför kan det vara aktuellt med PSA-prov som hälsokontroll för män i de åldrarna, även om de inte har några symtom. Det förutsätter emellertid att bättre undersökningsmetoder utvecklas så att fördelarna tydligt överväger nackdelarna med PSA-provet.

Min fråga till socialministern är därför:

Är socialministern beredd att driva på utvecklingen när det gäller bättre undersökningsmetoder för PSA-prov i syfte att på sikt införa regelbundna PSA-prov som hälsokontroll för män i åldern 50–75 år?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:808 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 8 april

Svar på fråga

2008/09:808 Regelbundna PSA-prov på män över 50 år

Socialminister Göran Hägglund

Ronny Olander har frågat mig om jag är beredd att driva på utvecklingen när det gäller bättre undersökningsmetoder för PSA-prov i syfte att på sikt införa regelbundna PSA-prov som hälsokontroll för män i åldern 50–75 år.

Utvecklandet av säker och effektiv screening för prostatacancer är naturligtvis en oerhört viktig fråga med tanke på det stora antalet män som varje år insjuknar i sjukdomen. I Sverige pågår ingen organiserad screening för prostatacancer eftersom förutsättningarna för sådan verksamhet inte anses vara uppfyllda. Det behövs med andra ord mer kunskap och forskning på området.

Samtidigt vet vi att det pågår en snabb utveckling inom cancerforskningen och genombrott håller på att ske inom flera områden. I förlängningen innebär det nya möjligheter för prevention, diagnostik och behandling av såväl prostatacancer som andra cancersjukdomar. Framsteg inom den molekylärbiologiska forskningen ger bland annat vissa förhoppningar om att PSA-prov i en nära framtid skulle kunna kombineras med enkla genetiska tester och på så sätt ge en tydligare bild av personens risk att utveckla prostatacancer i allmänhet och avancerad cancer i synnerhet.

Jag har för några veckor sedan tagit emot betänkandet En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11), i vilken en rad insatser föreslås för att förbättra förutsättningarna för prevention, diagnostik, behandling och för en högklassig forskning på cancerområdet. Remissbehandlingen av denna strategi har just påbörjats.

Under året kommer också Socialstyrelsen att inleda arbetet med att göra vissa uppdateringar av de nationella riktlinjerna för prostatacancer. I det arbetet beaktas aktuell forskning och ny kunskap som framkommit sedan riktlinjernas tillkomst.

Slutligen vill jag framhålla den nyligen framlagda forsknings- och innovationspropositionen, i vilken det görs en särskild satsning på strategisk forskning inom cancerområdet 2010–2012. Dessutom görs satsningar på molekylär biovetenskap och epidemiologisk forskning, områden som direkt eller indirekt är av betydelse för cancersjukdom.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.