Regelförenkling för företag

Skriftlig fråga 2005/06:131 av Kjellberg, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-10-13
Anmäld
2005-10-13
Besvarad
2005-10-19
Svar anmält
2005-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 oktober

Fråga 2005/06:131 av Bertil Kjellberg (m) till näringsminister Thomas Östros (s)

Regelförenkling för företag

Regelförenkling står högt upp på företagens önskelista för ett bättre näringslivsklimat.

Både regeringen och riksdagen har uttalat att regelförenklig för företagen är en viktig fråga som måste åtgärdas.

En rad åtgärder har vidtagits. Trots detta visar Näringslivets regelnämnds (NNR) regelindikator för 2005 att utvecklingen är negativ. De administrativa bördorna för företagen ökar i stället för att minskar. NNR konstaterar i sin rapport att av de förslag till nya eller förändrade företagsregler som läggs fram och som NNR erhåller innehåller 58 % ökade bördor för företagen medan endast 16 % innehåller minskade bördor.

NNR konstaterar vidare att det avgörande skälet till att utvecklingen inte vänder i positiv riktning är att det ännu inte finns någon sammanhängande politik för regelförenkling i Sverige. Regeringens handlingsprogram är enligt NNR ofullständigt och måste kompletteras och förstärkas. Den politiska styrningen måste också öka om åtgärderna ska få effekt säger NNR i sin rapport.

Min fråga till näringsminister Thomas Östros blir därför:

När avser näringsministern att komma med ett heltäckande handlingsprogram för regelförenkling inom svenskt näringsliv?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:131 besvarad av

den 19 oktober

Svar på fråga 2005/06:131 om regelförenkling för företag

Näringsminister Thomas Östros

Bertil Kjellberg har frågat mig när jag avser att komma med ett heltäckande handlingsprogram för regelförenkling inom svenskt näringsliv.

Regeringens arbete med regelförbättring är redan i dag en sammanhållen process som drivs i ett nära samarbete med näringslivet, svenska myndigheter och i ett internationellt sammanhang. Under den innevarande mandatperioden har denna process resulterat i en rad initiativ: regeringens handlingsprogram för minskad administration för företagen, som till dags dato har innehållit omkring 300 planerade eller redan genomförda åtgärder, utvecklandet och tillämpningen av en vetenskapligt tillförlitlig metod för att mäta företagens kostnader för ”regelbördan” och ett åliggande för Verket för näringslivsutveckling, Nutek, att vara myndighet med ett huvudansvar för frågor om regelförbättring. Mätmetoden @ den så kallade standardkostnadsmetoden @ används bland annat för att sätta upp tydliga, kvantitativa mål. Ett mål som regeringen redan har satt är att företagens administrativa kostnader på skatteområdet ska minska med 20 % fram till 2010. Under mandatperioden har arbetet alltså getts ett högkvalitativt innehåll, och inte minst inom näringslivet har regeringens initiativ välkomnats som mycket positiva (se till exempel Näringslivets Regelnämnds, NNR, rapport Vilken kvalitet håller statens konsekvensanalyser av förslag som rör företag? @ Regelindikator 2005, s. 20, utgiven i september 2005).

Standardkostnadsmetoden måste för övrigt sägas vara den första som ger tillförlitliga data om företagens administrativa börda. Den är överlägsen exempelvis metoder som innebär att man helt enkelt räknar författningsärenden samt gör antaganden om vilka och i så fall hur många av dem som innebär en ökad administration. Sådana metoder tar ju bland annat inte hänsyn till att bördeminskningen som följer av ett visst ärende vida kan överstiga ökningen i ett annat, och vice versa. Standardkostnadsmetoden är självfallet också överlägsen enklare enkätundersökningar exempelvis om hur företagare ”upplever” sin börda av regelverken.

Regeringens handlingsprogram för minskad administration för företagen kommer att redovisas närmare i den årliga skrivelsen till riksdagen om regelförbättringsarbetet, som kommer att lämnas senare i höst. Skrivelsen kommer att omfatta en uppföljning av handlingsplanen och förslag till nya regelförbättringar på departements- respektive myndighetsnivå.

Inom Regeringskansliet pågår för närvarande också ett arbete med ett förbättrat system för konsekvensanalyser och ett mera sammanhållet arbete med regelkvalitet. Resultatet av det arbetet kommer senare i år att redovisas i en departementspromemoria. Enligt regeringens uppfattning behöver nämligen en effektivisering ske av det kvalitetsarbete som är en ständigt pågående process hos de regelgivande organen. Framför allt behöver det löpande arbetet med reglers kvalitet bli bredare och mera sammanhållet än det är i dag. En sådan effektivisering kommer väl att komplettera det arbete med särskilda, kraftfulla initiativ för regelförbättring för företag som har tagits de senaste åren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.