Regelkrångel och byggnation i kustområden

Skriftlig fråga 2016/17:445 av Jörgen Warborn (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-12-05
Överlämnad
2016-12-06
Anmäld
2016-12-07
Svarsdatum
2016-12-14
Sista svarsdatum
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Statsrådet Peter Eriksson har tidigare sagt att han vill möjliggöra ett ökat bostadsbyggande. Årnäshalvön i Varbergs kommun klassificeras enligt miljöbalken som ett riksintresse för det rörliga friluftslivet. Det begränsar möjligheten till byggnation i dessa områden. Flera delar av tillväxtregionen Halland har denna begränsning trots att bostadsbristen är akut. Dock finns det möjligheter till undantag i miljöbalken, vilket skulle kunna möjliggöra för byggnation på Årnäshalvön. Där framgår att det som i dag är befintliga tätorter inom riksintressena får utvecklas.

Den senaste mätningen från SCB beskriver Årnäs som en tätort. Trots detta verkar det finnas ett motstånd från staten då länsstyrelsen, enligt medieuppgifter, inte anser att SCB:s definition av tätort är tillräcklig.

Bostadsbristen är ett allvarligt hot mot Hallands fortsatta tillväxt. Regelkrånglet är omfattande. Här måste regeringen naturligtvis presentera fler förslag till lättnader och säkerställa bättre vägledning om vilka regler och begränsningar som gäller för byggnation i olika områden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta och tydliggöra de regler som gäller för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:445 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2016/07567/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:445 av Jörgen Warborn (M) Regelkrångel och byggnation i kustområden

Jörgen Warborn har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att underlätta och tydliggöra de regler som gäller för att möjliggöra ett ökat bostadsbyggande.

Frågan är ställd mot bakgrund av den rådande bostadsbristen i Halland och avser bl.a. länsstyrelsens bedömning av hur de s.k. riksintressereglerna i 4 kap. miljöbalken ska tillämpas. Jag vill inleda med att tydliggöra att jag inte kan kommentera länsstyrelsernas ageranden i enskilda ärenden.

Jörgen Warborn efterlyser vidare förslag till lättnader och bättre vägledningar om vilka regler och begränsningar som gäller för nybyggnation i olika områden. I dessa avseenden vill jag inledningsvis hänvisa till regeringens bostadspolitiska paket som presenterades i juni i år. Paketet innehåller 22 förslag till insatser för fler bostäder. Dessa förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Vid sidan om det bostadspolitiska paketet vill jag nämna Riksintresseutredningens slutbetänkande Planering och beslut för hållbar utveckling, Miljöbalkens hushållningsbestämmelser (SOU 2015:99). Betänkandet är nu ute på remiss. Regeringen har dock inte tagit ställning till utredningens förslag.

När det gäller frågan om vägledningar om gällande regler m.m. har regeringen i budgetpropositionen för 2017 redovisat sin bedömning att det behövs fortsatta kompetensinsatser för att främja en mer enhetlig och effektiv tillämpning av plan- och bygglagen. Mot bakgrund härav har regeringen i propositionen föreslagit att 15 miljoner kronor årligen ska anslås för att genomföra erforderliga kompetensinsatser under åren 2017–2020.

I detta sammanhang vill jag också nämna att regeringen i bugetpropositionen för 2017 har föreslagit att länsstyrelserna ska tillföras 30 miljoner kronor för 2017 och 2018 och att anslaget fr.o.m. 2019 ökas med 25 miljoner kronor årligen. Regeringens förslag att tillföra resurser till länsstyrelserna sker mot bakgrund av situationen med ett starkt ökat bostadsbyggande och med en ökad ärendemängd. Resurserna ska enligt förslaget användas för handläggning och rådgivning rörande plan- och bygglovsärenden och för att upprätthålla korta handläggningstider för överklagade PBL-ärenden. Dessutom föreslår regeringen en skärpning av målen för länsstyrelsens handläggningstider för överklagade bygglov och förhandsbesked samtidigt som byggandet av permanentbostäder ska prioriteras tydligare vid handläggningen enligt plan- och bygglagen.

Jag är övertygad om att ett genomförande av förslagen i det bostadspolitiska paketet och regeringens förslag i budgetpropositionen påtagligt kommer att underlätta för ett ökat bostadsbyggande inte bara i Halland utan också i övriga delar av landet.

Stockholm den 13 december 2016

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.