regelverket för företag

Skriftlig fråga 2000/01:600 av Falkmer, Karin (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-01-30
Anmäld
2001-02-06
Besvarad
2001-02-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga 2000/01:600

av Karin Falkmer (m) till näringsminister Björn Rosengren om regelverket för företag

En undersökning gjord av OECD visar att svenska små och medelstora företag köpte datorer och programvara för i genomsnitt 1 miljon kronor per företag under 1998 för att klara av det administrativa arbetet med arbetsmarknads-, skatte- och miljölagstiftningen.

En nyligen gjord undersökning visar att en majoritet av tillfrågade företagare upplever att regelmängden snarare har ökat än minskat. De svenska företagarna är besvikna över att så lite gjorts för att lätta på bördorna.

Regeringen har lovat att "inom en treårsperiod tydligt minska regelverkens administrativa börda för småföretagen".

Vilka konkreta åtgärder kommer näringsministern att vidta för att uppfylla detta löfte?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:600 besvarad av

den 7 februari

Svar på fråga 2000/01:600 om regelverket för företag

Näringsminister Björn Rosengren

Karin Falkmer har frågat mig vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att uppfylla löftet om att "inom en treårsperiod tydligt minska regelverkens administrativa börda för småföretagen".

Inledningsvis kan jag nämna att regeringen i flera väsentliga avseenden har tillstyrkt de förslag som Småföretagsdelegationen lade fram. Regeringen har t.ex. påbörjat införandet av individuella kompetenskonton, förbättrat möjligheterna att göra avsättningar till periodiseringsfond, förbättrat informationen för småföretagare och genomfört hela det paket av åtgärder som delegationen föreslog för att förstärka det mer systematiska arbetet med regelförenkling.

Simplexenheten övervakar numera att samtliga nya eller förändrade regelförslag som kan ha effekter av betydelse för småföretagare underställs en särskild konsekvensanalys. Hittills har Simplexenheten inriktat sitt arbete på Regeringskansliet, men fr.o.m. i år kommer även insatser hos myndigheterna och utredningsväsendet att prioriteras, bl.a. genom utbildningsinsatser. När det gäller förenklingar av den befintliga regelmassan kommer skattelagstiftning, miljölagstiftning och arbetsrättslagstiftning i första hand att prioriteras. Som ett led i detta arbete har regeringen nyligen fattat beslut om en översyn av semesterlagen ur förenklingssynpunkt.

Regeringen har också tillsatt en utredning för att se över de s.k. 3:12-reglerna för fåmansföretag och för att pröva olika möjligheter att underlätta generationsskiften i företag.

Jag kan även nämna att den av regeringen tillsatta utredningen Handlingsplan för ökad hälsa i arbetslivet, som har det överordnade motivet att minska den arbetsrelaterade ohälsan, även har till uppgift att föreslå förenklingar av nuvarande system. Samtliga förslag som utredningen lämnar kommer dessutom att föregås av en särskild konsekvensanalys för att utröna förslagens effekter för små företag. Parallellt med denna utredning pågår även en studie inom Näringsdepartementet som ska belysa de nya anställningsformerna i gränssnittet mellan egenföretagande och anställning, där bl.a. konsekvenserna av de sociala trygghetssystemen kommer att studeras.

Den nyligen genomförda omstruktureringen av de statliga myndigheter som är viktiga för småföretagens villkor ska leda till en bättre samordning och en effektivare och tydligare myndighetsstruktur gentemot företagen och andra intressenter. I detta sammanhang kan även nämnas projektet Kontakt-N som sedan en tid tillbaka drivs i samarbete mellan Patent- och registreringsverket (PRV) och Riksskatteverket (RSV). Kontakt-N är en gemensam Internetportal för PRV och RSV där det ska räcka att lämna sina uppgifter en gång vid registrering av företag. RSV kommer även att påbörja en försöksverksamhet där en grupp företag erbjuds möjlighet att gratis lämna in sin månatliga skattedeklaration via Internet.

Samtidigt kan vi konstatera att mycket återstår att göra inom regelförenklingsområdet. Simplexenhetens arbete har, som jag nämnde tidigare, hittills varit inriktat på de nya och ändrade regler som beslutas inom Regeringskansliet. Fr.o.m. i år kommer dock arbetet att bli mer offensivt gentemot myndigheter och befintlig lagstiftning. Att förbättra förutsättningarna för ett växande näringsliv är en långsiktig och kontinuerlig process, och jag kommer att arbeta vidare med dessa frågor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.