Till innehåll på sidan

Regeringens agerande i samband med COP 29 i Azerbajdzjan

Skriftlig fråga 2023/24:1089 av Björn Söder (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2024-08-29
Överlämnad
2024-08-30
Anmäld
2024-09-05
Svarsdatum
2024-09-11
Sista svarsdatum
2024-09-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 11–24 november kommer FN:s klimattoppmöte COP 29 att hållas i Baku i Azerbajdzjan.

Vem som skulle arrangera toppmötet har länge varit oklart på grund av geopolitiska spänningar och blockeringar. Tanken har hela tiden varit att något av länderna i Östeuropa skulle arrangera det, men Ryssland har vägrat att släppa fram något av de EU-länder som varit tänkbara arrangörer. Azerbajdzjan och Armenien seglade då upp som tänkbara arrangörsländer, men på grund av det pågående kriget länderna emellan verkade det även vara svårt att få en sådan lösning. Det som till slut löste problemet var ett avtal mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Det är givetvis beklagligt att en diktatur som Azerbajdzjan får arrangera ytterligare ett internationellt toppmöte, vilket man kommer att exploatera i propagandasyfte.

Samtidigt har diktaturen inför COP 29 infört inreseförbud för 76 politiker från 26 europeiska länder. Bakgrunden är att samtliga röstade för att frånta Azerbajdzjan rösträtt för 2024 i en omröstning i Europarådets parlamentariska församling (PACE) i januari. Sex av de 76 politikerna är de svenska politikerna Markus Wiechel (SD), Beatrice Timgren (SD), Gustaf Göthberg (M), Rojhan Azadeh (S), Kristoffer Lindberg (S) och Adnan Dibrani (S), som alla röstade för att frånta Azerbajdzjan rösträtten med anledning av att diktaturen inte följer Europarådets kärnvärden, bland annat genom att hösten 2023 ha fängslat en stor mängd aktivister och journalister.

Utrikesdepartementet har kritiserat Azerbajdzjans beslut om svartlistning. Till Blankspot skriver UD att man beklagar det azerbajdzjanska utrikesministeriets besked att utvalda ledamöter av Europarådets parlamentariska församling nekas inresa i landet. Folkvalda politiker behöver kunna utöva sin demokratiska roll utan risk för påföljder. Vidare skriver man att man för en dialog med azerbajdzjanska företrädare för att klargöra situationen.

Vid toppmötet räknas med svenskt deltagande, och av denna anledning vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

På vilket sätt kommer utrikesministern, Sveriges regering och UD att agera under COP 29 för att protestera mot svartlistningen av våra svenska politiker, och på vilket sätt kommer man att agera för att inte utnyttjas i propagandasyften?

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.