Till innehåll på sidan

Regeringens arbete för hållbara odlingssubstrat

Skriftlig fråga 2023/24:588 av Rickard Nordin (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-08
Överlämnad
2024-02-09
Anmäld
2024-02-13
Svarsdatum
2024-02-21
Sista svarsdatum
2024-02-21
Besvarad
2024-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

En stor del av yrkesmässiga trädgårdsodlingen i Sverige och en avsevärd del även av fritidsodlingen bedrivs i jord med innehåll av torv. Torven har i dessa fall egenskaper som är åtråvärda för tillväxten av grödorna. 80 procent av yrkesodlingen i Europa använder i dag torv som odlingssubstrat.

Torv är ett material som är problematiskt eftersom det tar lång tid att återbildas i naturen. Efter torvbrytning åtgärdas marken med exempelvis återvätning, vilket skapar våtmarker, och det kan också beskogas, anläggas solcellsparker eller vidtas andra samhällsnyttiga åtgärder.

Det är i dagsläget svårt att se några direkta substitut till växttorven. Trots det finns det enbart sammanlagt tolv års tillstånd kvar för brytning av växttorv. Eftersom det tar lång tid att få tillstånd finns en uppenbar risk att Sverige kan få ett avsevärt underskott på växttorv, då kvarvarande tillståndslängd stadigt har sjunkit.

Det vore därför intressant att få regeringens syn på yrkesodlingens förutsättningar att använda bra odlingssubstrat framöver. Vill regeringen arbeta för fler tillstånd för torvbrytning, eller ser regeringen andra alternativ som skulle kunna användas, och hur ska i så fall dessa komma fram till konkurrenskraftiga priser?

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari blir därför:

 

Hur arbetar statsrådet och regeringen för att det ska finnas hållbara och konkurrensmässiga odlingssubstrat för den svenska trädgårdsodlingen, såväl den yrkesmässiga som den fritidsmässiga, framöver?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:588 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:588 Regeringens arbete för hållbara odlingssubstrat

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:588 av Rickard Nordin (C)
Regeringens arbete för hållbara odlingssubstrat

Rickard Nordin har frågat klimat- och miljöministern om hur hon och regeringen arbetar för att det ska finnas hållbara och konkurrensmässiga odlingssubstrat för den svenska trädgårdsodlingen, såväl den yrkesmässiga som den fritidsmässiga, framöver.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Torv är en viktig insatsvara för såväl trädgårdsodlingen som när man driver upp skogsplantor. Sverige är ett av världens mest torvtäta länder och torvmarker utgör 15 procent av den svenska landarealen. I dag utvinns odlings- och energitorv från en mycket liten andel av torvarealen. Regeringen är medveten om att det finns få alternativa odlingssubstrat som uppvisar samma kvalitéer.

Tillstånd för utvinning av odlingstorv prövas enligt miljöbalken (1998:808). Moderna och effektiva tillståndsprocesser är en prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska se över och lämna förslag på hur tillståndsprövningen enligt miljöbalken kan förenklas och förkortas genom att göra prövningen mer flexibel, effektiv och förutsebar. Det ska göras i syfte att säkra näringslivets konkurrenskraft, öka investeringsviljan och främja en effektiv industriell klimatomställning, vilket bidrar till att klimat- och miljömålen kan nås. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2024. Vidare är flera av de förslag som presenterades av miljöprövningsutredningen under beredning och en proposition planeras till våren 2024.

Effektiva tillståndsprocesser kräver också att myndigheterna har förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. För att korta handläggningstiderna och förstärka arbetet med effektivare miljötillsyn och miljöprövning har regeringen i budgetpropositionen för 2024 aviserat en förstärkning av länsstyrelsernas förvaltningsanslag för 2024, 2025 och 2026.

Stockholm den 21 februari 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.