Till innehåll på sidan

Regeringens mål- och resultatstyrning av biståndet

Skriftlig fråga 2021/22:415 av Magdalena Schröder (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-01
Överlämnad
2021-12-01
Anmäld
2021-12-02
Svarsdatum
2021-12-08
Sista svarsdatum
2021-12-08
Besvarad
2021-12-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Riksrevisionen har granskat regeringens beslut om kärnstöd till multilaterala organisationer och konstaterar i sin granskning att stöden saknar tydliga mål och att det finns brister i beredning och uppföljning. Exempelvis lyfts det fram att regeringen inte gör några systematiska eller dokumenterade uppföljningar av de multilaterala organisationernas resultat eller hur de bidrar till att nå de svenska biståndspolitiska målen. Inte heller några dokumenterade riskanalyser finns med i regeringens beslut om kärnstöd.

Sverige sticker ut genom att ge ovanligt stora summor och en ovanligt stor andel av biståndet i form av kärnstöd. Det är av största vikt att de pengar som läggs på bistånd också leder till resultat.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att följa upp och säkerställa att den del av bistånd regeringen betalar ut i form av kärnstöd leder till resultat och går att följa upp?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:415 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

UD2021/ 1764 2 /17645 Utrikesdepartementet Statsrådet Ernkrans Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:388 av Björn Söder (SD)
Riksrevisionens kritik mot regeringens bistånd till multilaterala organisationer samt fråga 2021/22:415 av Magdalena Schröder (M) Regeringens mål- och resultatstyrning av biståndet

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med anledning av den återupprepade kritiken från Riksrevisionen om regeringens bistånd till multilaterala organisationer. Magdalena Schröder har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att följa upp och säkerställa att den del av biståndet regeringen betalar ut i form av kärnstöd leder till resultat och går att följa upp. Jag besvarar frågorna samlat.

Jag vill inledningsvis understryka att internationella granskningar och bedömningar givit Sverige höga betyg som biståndspolitisk aktör. Ett exempel på detta är OECD:s biståndskommittés (DAC) senaste utvärdering av det svenska biståndet från 2019.

Sveriges utvecklingssamarbete ska vara relevant och effektivt. Kärnstöd till multilaterala organisationer är enligt regeringen ett centralt verktyg för att nå detta. Sverige är pådrivande för starka revisions- och kontrollfunktioner i organisationerna och ställer krav på uppföljning, utvärdering och resultatredovisning. Riksrevisionens rapport är ett viktigt bidrag för att ytterligare förbättra styrningen av svenskt bistånd till multilaterala organisationer.

Tidsperioden för granskningen var 2017 till 2019. Sedan dess har Utrikesdepartementet uppdaterat vägledningar och utvecklat nya rutiner. Dessutom genomförs nu utbildningar i riskanalys regelmässigt, och det finns ett nytt it-system som bidrar till bättre uppföljning.

Utrikesdepartement har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att studera rapportens rekommendationer och föreslå de åtgärder som kan behöva vidtas för att ytterligare stärka styrningen och uppföljningen av det multilaterala biståndet.

Regeringen kommer, som svar på granskningen, att lämna en skrivelse till riksdagen som redovisar vilka åtgärder Utrikesdepartementet har vidtagit eller avser att vidta. Regeringen kommer dessutom under våren att lämna en skrivelse till riksdagen om resultat i utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet genom multilaterala organisationer.

Stockholm den 8 december 2021

Matilda Ernkrans

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.