Till innehåll på sidan

Regeringens önskan om jämställda främjardelegationer

Skriftlig fråga 2019/20:726 av Tobias Andersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-07
Överlämnad
2020-01-08
Anmäld
2020-01-14
Svarsdatum
2020-01-15
Sista svarsdatum
2020-01-15
Besvarad
2020-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

I augusti 2019 lanserade regeringen sin så kallade satsning på feministisk handelspolitik. Något som ligger i linje med den feministiska utrikespolitiken, som regeringen talat om under en längre tid.

Som sverigedemokrat delar jag naturligtvis regeringens ambition att utvecklingssamarbeten ska bidra till jämställdhet och att kvinnors arbetsvillkor ska vara humana, med mera. Samtidigt återfinns det onekligen delar av regeringens dokument rörande feministisk handelspolitik som både kan och bör ifrågasättas.

Ett avsnitt i det berörda dokumentet är 4. Jämställd representation i främjandearbetet vilket berör regeringens önskan om att vi från Sveriges sida ska verka för bland annat fler kvinnor som handelssekreterare och mer jämställda främjardelegationer.

Detta kan uppfattas som önskvärda målsättningar, men det går onekligen att ifrågasätta vilket ansvar regeringen ska ta i frågan. Anmärkningsvärt är även att regeringen å ena sidan önskar se mer jämställda främjardelegationer samtidigt som de å andra sidan önskar genomföra främjardelegation med enbart kvinnor.

Regeringen fastslår att Business Sweden ska rapportera könsuppdelad statistik när det gäller företagens representation men konkretiserar inte hur man ska säkerställa att företagen de facto verkställer regeringens önskan om jämställda främjardelegationer – så jämställda att enbart kvinnor ska medverka i åtminstone ett fall

Med anledning av det ovanstående önskar jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder är statsrådet och regeringen villiga att vidta för att säkerställa den efterfrågade jämställda representationen i främjandearbetet?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:726 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet Hallberg

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:726 av Tobias Andersson (SD)
Regeringens önskan om jämställda främjardelegationer

Tobias Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen är villiga att vidta för att säkerställa den efterfrågade jämställda representationen i främjandearbetet.

Regeringen lanserade mycket riktigt i augusti 2019 den feministiska handelspolitiken. Främjandearbetet är ett av de sex angivna fokusområdena för den feministiska handelspolitiken. Detta är också en viktig del i regeringens nyligen lanserade export- och investeringsstrategi. Där konstateras att utnyttjandet av hela resursbasen och hela den nationella arbetskraften är avgörande för Sveriges hållbara ekonomiska tillväxt och en sundare konkurrens. OECD rapporterade år 2018 att den stadiga ökningen av kvinnor på arbetsmarknaden förklarar 10–20 procent av Nordens BNP-tillväxt per capita under de senaste 40–50 åren. Nästan tre av fyra kvinnor i Norden förvärvsarbetar, vilket gör Norden till den mest jämställda regionen i världen.

Regeringen strävar i denna anda efter att i så hög grad som möjligt inkludera bägge könen i främjandet av svenska företags internationella affärer t ex i nomineringar till handelssekreterare och i delegationer.

Denna inriktning anges även i riktlinjebrevet för Business Swedens statligt finansierade verksamhet med export- och investeringsfrämjande för 2020, vilka ansvarar för att sätta samman relevanta affärsdelegationer. För vissa främjandeinsatser, som delfinansieras av UD-FH med särskilda medel, begär UD även in statistik om hur företagen väljer att representera sig.

Även i det breda främjandearbete som bedrivs på våra utlandsmyndigheter, genom t.ex. delegationer, seminarier och informationsaktiviteter, är frågan om jämställd representation central.

Det är viktigt för mig att både män och kvinnor ska få lika möjlighet till del i regeringens stöd till företagens internationalisering och export. Jag kommer fortsätta driva denna fråga i min dialog med relevanta aktörer, både i Sverige och runt om i världen.

Stockholm den 15 januari 2020

Anna Hallberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.