Till innehåll på sidan

Regeringens styrning av jämställdhetsarbetet inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2021/22:648 av Daniel Bäckström (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-16
Överlämnad
2021-12-16
Anmäld
2021-12-17
Svarsdatum
2022-01-03
Sista svarsdatum
2022-01-03
Besvarad
2022-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Än en gång har vi nåtts av nyheten att det förekommit omfattande kränkningar, trakasserier – sexuella och andra – vid ett regemente, denna gång vid Ledningsregementet i Enköping. En tystnadskultur på regementet ska ha förvärrat problemen; ansvariga befäl ska enligt medieuppgifter ibland varit medvetna om vad som pågår utan att rapportera det uppåt. Det är allvarligt, även om det är bra att regementsledningen nu reagerade när de fick kännedom om vad som pågått. Tidigare har vi tyvärr kunnat läsa om att visselblåsare råkar illa ut när de rapporterat om problem och trakasserier.

De problem vi kunnat läsa om stämmer väl in i den bild som Centerpartiet fick under våren 2021 då vi intervjuade ett antal kvinnor och män med erfarenhet av att arbeta inom Försvarsmakten, under kortare och längre tid, med en pågående eller tidigare anställning. Det framkom att försvarsmaktsledningens tydliga ord om likabehandling och jämställdhet inte når ut i organisationen och att arbetet inte alltid sker systematiskt eller följs upp. I arbetet lämnade Centerpartiet nio förslag om hur likabehandlings- och jämställdhetsarbetet inom Försvarsmakten kan utvecklas. Bland annat lämnade vi förslag på att försvarsmaktsledningen vid alla regements- och förbandsbesök ska följa upp hur arbetet med jämställdhet och likabehandling bedrivs och genomförs, som ett sätt att hålla frågan vid liv och som ett viktigt bedömningskriterium. Det vore bra om försvarsministern kunde göra samma sak i förhållande till försvarsmaktsledningen.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:


På vilket sätt har regeringens styrning av Försvarsmaktens jämställdhetsarbete utvecklats under år 2021? 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:648 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Fö2021/ 0 13 34 Försvars ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:648 av Daniel Bäckström (C)
Regeringens styrning av jämställdhetsarbetet inom Försvarsmakten

Daniel Bäckström har frågat mig på vilket sätt regeringens styrning av Försvarsmaktens jämställdhetsarbete har utvecklats under år 2021.

Försvarsmakten ingår, tillsammans med 53 andra myndigheter, i regeringens utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i myndigheter. Programmet syftar till att stärka myndigheternas arbete så att deras verksamheter ännu bättre bidrar till att uppnå de jämställdhetspolitiska målen. Jämställdhetsintegrering kräver ett långsiktigt utvecklings- och förändringsarbete och innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med och beaktas i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla processer.

Försvarsmakten har sedan 2015 haft en årlig och kontinuerlig styrning i myndighetens regleringsbrev rörande arbetet med jämställdhet och likabehandling, ökning av andelen kvinnor i myndigheten samt genomförande av den nationella handlingsplanen för kvinnor, fred och säkerhet. Försvarsmakten ingår även, sedan 2016, i regeringens uppdrag till statliga myndigheter att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030. I regleringsbrevet för 2021 hade myndigheten dessutom uppgiften att i september inkomma med en redovisning för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering 2022–2025. I redovisningen förhåller sig Försvarsmakten till samtliga jämställdhetspolitiska mål och lägger en grund för myndighetens fortsatta arbete inom jämställdhet och jämlikhet.

Försvarsmakten har också i uppgift att i samband med årsredovisningen för budgetåret 2021 särskilt redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att säkerställa att den materiel som anskaffas är ändamålsenligt utformad för såväl kvinnor som för män.

Min bild är att Försvarsmakten bedriver ett målinriktat och strukturerat arbete avseende jämställdheten och likabehandling. Åtgärder som vidtagits under en längre period börjar ge resultat och det är av stor vikt att arbetet fortsätter framåt.

Stockholm den 27 december 2021

Peter Hultqvist

– –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.