Registerforskning

Skriftlig fråga 2021/22:824 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-19
Överlämnad
2022-01-19
Anmäld
2022-01-20
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sedan många år har forskare uttryckt önskemål om att få ökad tillgång till registerdata. Politiken har hörsammat detta och har i de tre senaste forskningspropositionerna framhållit vikten av att öka den registerbaserade forskningen och användandet av de svenska registren. Detta naturligtvis utan att ge avkall på viktiga frågor såsom integritet, transparens och sekretess.

Under de senaste åren har också flera uppdrag som har beröring med frågan getts. Bland annat har Vetenskapsrådet fått i uppdrag att ansvara för en portal för att förenkla forskares tillgänglighet och användning av registeruppgifter.

Riksrevisionen genomförde för några år sedan en granskning av tillgängligheten till SCB:s registerdata (RiR 2017:14). Riksrevisionens rapport lämnade emellertid en del övrigt att önska, och i sitt svar på rapporten framhöll regeringen att den kunde tänka sig ytterligare åtgärder för att förbättra tillgängligheten till registerdata, men först efter det att SCB och Vetenskapsrådet hade genomfört de uppdrag som tidigare utdelats och att desamma hade utvärderats.

För att få bättre kunskap om situationen vore det därför angeläget att nu följa upp och utvärdera resultatet av de åtgärder som vidtagits och fastställa huruvida forskarvärlden ser behov av ytterligare åtgärder.  Registerdata är en strategisk resurs som bör komma till maximal användning för medborgarnas bästa. 

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Är ministern beredd att utvärdera om det finns ytterligare åtgärder som bör vidtas för att öka forskarsamhällets användning av och tillgänglighet till registerdata?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:824 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2022/00289 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:824 av Betty Malmberg (M)
Registerforskning

Betty Malmberg har frågat mig om jag är beredd att utvärdera om det finns ytterligare åtgärder som bör vidtas för att öka forskarsamhällets användning av och tillgänglighet till registerdata.

God tillgänglighet till registerdata för forskningsändamål är och har varit av stor vikt för svensk forskning. Regeringen har sedan 2017 gett Statistiska centralbyrån (SCB) ett årligen återkommande återrapporteringskrav i myndighetens regleringsbrev om att redovisa vidtagna åtgärder för att öka tillgängligheten till statistiskt material för forskningsändamål. Likaså har Vetenskapsrådet enligt myndighetens instruktion i uppgift att förbättra tillgängligheten till och underlätta användningen av registeruppgifter för forskningsändamål. Uppföljning och utvärdering av myndigheternas arbete för att förbättra tillgängligheten till registerdata sker inom ramen för den löpande myndighetsstyrningen.

Enligt SCB:s återrapportering till regeringen arbetar myndigheten med åtgärder både på kort och lång sikt för att förenkla och snabba upp processerna, och har bland annat förändrat sitt arbetssätt för att göra utlämning av mikrodata mer effektiv. Myndigheten redovisar också att arbete med att utveckla de tekniska förutsättningarna för att genomföra mikrodatauppdrag pågår. Därtill har prissättningen av uppdragen setts över av SCB, vilket har resulterat i en bättre transparens och att priserna för uppdragen kunnat reduceras.

Vetenskapsrådet ansvarar för en webbplats där handfast information till registerforskare finns samlad, registerforskning.se. Myndigheten har även utvecklat ett metadataverktyg, Register Utiliser Tool (RUT), för att underlätta registerbaserad forskning. RUT ger en överblick över vilken information som finns tillgänglig och kan kopplas ihop från register och biobanker hos olika myndigheter. Antalet register som är anknutna till RUT ökar stadigt.

Enligt en sammanställning av Vetenskapsrådet framgår att register varit en viktig resurs för covid-19-relaterad forskning under pandemin och att en stor andel, ca 45 procent, av de kliniska studier som har startats i Sverige under pandemin baseras på registerdata.

Sammanfattningsvis har ett antal konkreta åtgärder nu kommit på plats hos myndigheterna som har förbättrat tillgången till registerdata för forskningsändamål.

Stockholm den 26 januari 2022

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.