Regler för arbetskraftsinvandring

Skriftlig fråga 2016/17:80 av Eva Sonidsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-07
Överlämnad
2016-10-10
Anmäld
2016-10-11
Svarsdatum
2016-10-19
Sista svarsdatum
2016-10-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Reglerna för förnyat arbetstillstånd skärptes förra året efter ett beslut av Migrationsöverdomstolen och innebär ett absolut krav att månadsinkomsten måste vara minst 13 000 kronor under hela perioden i Sverige.

Det får konsekvenser för personer som bott länge i vårt land.

Ett exempel är en person som kom till Sverige från Moldavien för åtta år sedan. Han har fast jobb, försörjer sin familj sedan flera år, är en omtyckt fotbollstränare och har en bra ställning i samhället i dag. Nu ska han och hans familj utvisas från Sverige på grund av att ett par månadsinkomster för fem år sedan inte uppnådde minimibeloppet på 13 000 kronor per månad.

Reglerna, som skärptes 2015, ska räknas fem år bakåt i tiden och får stora konsekvenser om dessa personer måste lämna landet, och vi vet att det råder arbetskraftsbrist.

Min fråga till justitie- och migrationsministern är därför:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på detta område?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:80 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/06903/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:80 av Eva Sonidsson (S) Regler för arbetskrafts-invandring

Eva Sonidsson har frågat mig huruvida jag tänker vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen som reglerar arbetskraftsinvandringen.

En väl fungerande kompetensförsörjning är viktig för svenska företag och för Sverige som kunskapsnation. Sverige behöver ett system för arbetskraftsinvandring som möter de behov som finns av att rekrytera kompetens utomlands, samtidigt som utländska arbetstagare skyddas mot utnyttjande.

För att ett arbetstillstånd ska beviljas krävs att lönen, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Jag är inte beredd att avvika från den grundläggande principen att arbetskraftsinvandring ska ske under goda villkor. Det är viktigt att inte ha regler som leder till lönedumpning eller som underlättar för oseriösa arbetsgivare att fuska med anställningsvillkoren. Det är också viktigt att reglerna är förutsägbara och tydliga, så att fel inte uppstår.

Eva Sonidssons exempel handlar i stor utsträckning om tillämpning. Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Som minister varken kan eller får jag uttala mig i enskilda ärenden. Jag kan och får inte heller ingripa i eller försöka påverka hur en myndighet eller domstol hanterar enskilda ärenden.

Migrationsöverdomstolen har i två domar under 2015 slagit fast att ett förlängt arbetstillstånd inte bör beviljas om villkoren för uppehållstillstånd inte har varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden. Domstolen menar att en annan ordning skulle leda till att legitimiteten för hela systemet minskar.

Om det upptäcks att villkoren inte har varit uppfyllda först efter det att arbetstagaren har vistats i Sverige under en längre tid kan det naturligtvis få stora konsekvenser för den enskilde, men även för arbetsgivaren. Det är alltså viktigt att effektiva kontroller kan sättas in i ett tidigt skede. Migrationsverket har därför redan i dag i uppdrag att utföra kontroller under löpande tillståndstid.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över och förbättra skyddet för arbetskraftsinvandrare. Det handlar bland annat om utökade kontroller och sanktioner mot arbetsgivare som inte lever upp till reglerna. Sådana åtgärder skulle kunna förebygga att de situationer vi sett på senare tid uppkommer. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2016.

Stockholm den 19 oktober 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.