Reglering av skattekonsultbranschen

Skriftlig fråga 2017/18:249 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-09
Överlämnad
2017-11-10
Anmäld
2017-11-14
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ännu en läcka, döpt till paradisläckan, visar på den omfattande globala skatteflykten där de rikaste i världen (den rikaste promillen) är de som främst utmärker sig. Tusentalet svenskar uppges ingå i paradisläckans material.

Skatteflykten är i många fall helt laglig. Det handlar bara om att skapa olika bolagskonstruktioner som ska skrivas i rätt stater och mellan vilka man flyttar olika inkomster på ett sådant sätt att beskattningen minimeras.

Kritiken inriktar sig oftast på de stater eller jurisdiktioner som har låg beskattning och generösa skatteregler – de så kallade skatteparadisen. Alltför lite av sökljuset riktas dock mot möjliggörarna, som dels utgörs av stora, internationella banker och andra finansinstitut, dels av en växande bransch av olika skattekonsulter, som finns på advokatbyråer och redovisningsföretag eller är frilansare. Det är egentligen här som bristen på moral främst finns; finansmännen och juristerna lånar sig till en verksamhet som gränsar till det kriminella. Ibland tjänar de också olika kriminella organisationer och terroristorganisationer. Pengar luktar inte för dessa lågt stående varelser i finans- och skattekonsultbranschen.

Vi behöver i Sverige genomlysa redovisnings- och skattekonsultbranschen. Det behövs fler och inte färre auktoriserade revisorer med god utbildning och hög integritet samt någon form av samhällsetik i företagen. Det behövs revisorer som vågar säga: Detta är möjligt för att ytterligare minimera skatten, men jag avråder från det eftersom det ändå är rimligt att betala den här skatten. Det finns alltså en rimlig skatteplanering men också en orimlig (även om den också är laglig).

Jag vill ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

Genom vilka åtgärder vill finansministern genomlysa och reglera skattekonsultbranschen så att den slutar ägna sig åt aggressiv, omoralisk skatteplanering på gränsen till det lagliga?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:249 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi/2017/04279/S3

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:249 av Peter Persson (S) Reglering av skattekonsultbranschen

Peter Persson har frågat mig genom vilka åtgärder jag vill genomlysa och reglera skattekonsultbranschen så att den slutar ägna sig åt aggressiv, omoralisk skatteplanering på gränsen till det lagliga.

I syfte att bekämpa skattflykt, skattefusk och skatteundandragande, har regeringen den 6 april 2017 tillsatt en utredning som ska se över möjligheterna att införa en skyldighet för bl.a. skatterådgivare att informera Skatteverket om skatteupplägg. Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2018.

Informationsskyldighet för skatterådgivare är ett kontrollverktyg som i dag finns i ett antal OECD- och G20-länder och som, med rätt utformning, sannolikt kan bli ett effektivt kontrollverktyg även i Sverige.

Sedan utredningen tillsattes har Europeiska Kommissionen kommit med ett förslag om att införa EU-gemensamma bestämmelser om informationsskyldighet för förmedlare av gränsöverskridande skatteupplägg och automatiskt utbyte av upplysningar om skatteupplägg mellan skattemyndigheter i medlemsstaterna. Sverige deltar aktivt i förhandlingsarbetet på EU-nivå.

Stockholm den 22 november 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.