Reglerna om sjukpenning

Skriftlig fråga 2012/13:465 av Thorell, Olle (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-04-24
Anmäld
2013-04-24
Besvarad
2013-05-02
Svar anmält
2013-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 april

Fråga

2012/13:465 Reglerna om sjukpenning

av Olle Thorell (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

I dag får den som är sjukskriven 80 procent av lönen, och efter ett år sänks den ersättningen till 75 procent. Det finns dock undantag från grundregeln om 75 procent. Man kan få 80 procent om man lider av en allvarlig sjukdom som ger en omfattande funktionsnedsättning, om man riskerar att bli mycket sämre om ett år, om behandlingen är krävande och omfattande eller om man riskerar att avlida inom fem år.

För en tid sen kunde man läsa i VLT om en man med Bechterews sjukdom som har varit heltidssjukskriven i ett år och nu fått sänkt ersättning. Han får sänkt ersättning med 19 kronor per dag, det vill säga 500 kronor per månad. När grundersättningen redan är mager blir ytterligare en sänkning kännbar. Personen i fråga vill inget hellre än att jobba, men just nu är han för sjuk för det.  

Min fråga till statsrådet Ulf Kristersson är:

Vilka fakta och omständigheter ligger till grund för statsrådets ställningstagande att en sänkt ersättning från 80 procent till 75 procent av lönen leder till att en heltidssjukskriven blir frisk och kan börja arbeta?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:465 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 2 maj

Svar på fråga

2012/13:465 Reglerna om sjukpenning

Statsrådet Ulf Kristersson

Olle Thorell har frågat mig vilka fakta och omständigheter som ligger till grund för ställningstagandet att en sänkt ersättning från 80 procent till 75 procent av lönen leder till att en heltidssjukskriven blir frisk och kan börja arbeta.

Sjukpenning på normalnivån (80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI) kan betalas ut under högst 364 dagar inom en ramtid av 450 dagar. Därefter kan sjukpenning på fortsättningsnivån (75 procent av SGI) utbetalas för högst 550 dagar. Undantag finns då den försäkrade är arbetsoförmögen till följd av en allvarlig sjukdom. I dessa fall kan sjukpenning på normalnivån lämnas för obegränsad tid.

I det tidigare regelverket beviljades i många fall tidsbegränsad sjukersättning efter ett års sjukskrivning. Dock visade det sig att denna ersättning ofta i sin tur ledde till en permanent sjukersättning och utanförskap. Därför har förmånen tidsbegränsad sjukersättning avskaffats. Regeringen har bedömt att sjukpenning på normalnivå är en mycket mer flexibel ersättningsform där möjligheterna för den försäkrade att pröva återgång i arbete ökar.

Syftet med tidsgränserna i sjukförsäkringen har varit att tydliggöra behovet av och rätten till adekvata åtgärder i god tid för att ta till vara den enskildes förmåga till återgång i arbete. Tidsgränserna har bidragit till att göra sjukskrivningsprocessen mer aktiv, vilket lett till betydligt kortare sjukfall.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.