Till innehåll på sidan

Rehabilitering för krigsskador för ukrainska flyktingar

Skriftlig fråga 2021/22:1297 av Marie-Louise Hänel Sandström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-17
Överlämnad
2022-03-18
Anmäld
2022-03-22
Svarsdatum
2022-03-30
Sista svarsdatum
2022-03-30
Besvarad
2022-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 februari inledde Ryssland en militär invasion av Ukraina som bryter mot internationell rätt och mot Ukrainas självbestämmanderätt. På grund av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina beräknar Migrationsverket att uppemot 200 000 ukrainska medborgare kan fly till Sverige. En stor del av dessa är kvinnor och barn. Under invasionen har ryska styrkor beskjutit civila mål, och det finns en risk att flera av flyktingarna som kommer till Sverige har behov av vård och rehabilitering på grund av kroppskador orsakade av rysk beskjutning. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ eller åtgärder avser ministern att vidta för att stötta regionerna för att de ska kunna erbjuda vård och rehabilitering för krigsskador för ukrainska flyktingar i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1297 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22:1297 av Marie-Louise Hänel Sandström (M)
Rehabilitering för krigsskador för ukrainska flyktingar

Marie-Louise Hänel Sandström har frågat mig om vilka initiativ eller åtgärder jag avser att vidta för att stötta regionerna för att de ska kunna erbjuda vård och rehabilitering för krigsskador för ukrainska flyktingar i Sverige.

Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Invasionen innebär ett fruktansvärt mänskligt lidande.

Den humanitära krisen i Ukraina förvärras varje dag, och leder till sjukvårdsbehov på plats och behov av stöd till dem som flyr därifrån.

Massflyktsdirektivet (direktiv 2001/55/EG) har aktiverats och innehåller minimikrav på vad personerna som omfattas ska ha rätt till. Personer som åtnjuter tillfälligt skydd ska få sina behov tillgodosedda när det gäller bl.a. sjukvård. Enligt direktivet har man rätt till akutsjukvård och nödvändig behandling av sjukdomar.

Barn som beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige ska erbjudas vård i samma utsträckning som erbjuds den som är bosatt i regionen. Vuxna över 18 år ska erbjudas bl.a. vård och tandvård som inte kan anstå. Regeringen ersätter regionerna för sådan vård.

Enligt lagen (2008:344) om hälso- och sjukvård till asylsökande m.fl. ska regionerna även erbjuda hälsoundersökningar till personer som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet och till personer som ansökt om asyl. Regionerna har stor erfarenhet av att erbjuda och genomföra hälsoundersökningar. I enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter ska hälsoundersökningen innefatta ett samtal om den undersöktes hälsa med avseende på tidigare och nuvarande fysiska och psykiska hälsotillstånd. Vid hälsoundersökningen kan det uppmärksammas vilket eventuellt vårdbehov som föreligger hos den undersökte. Regeringen ersätter regionerna för hälsoundersökningar.

Socialstyrelsen bidrar med expertkunskaper, analys och stöd till regioner och kommuner som ska möta behoven av hälso- och sjukvård och socialtjänst här i Sverige hos dem som flyr från Ukraina.

Regeringen har en kontinuerlig dialog med Sveriges Kommuner och Regioner om behoven av stödinsatser.

Stockholm den 30 mars 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.