Till innehåll på sidan

Rehabilitering för traumatiserade och krigsskadade barn och familjer

Skriftlig fråga 2015/16:400 av Daniel Sestrajcic (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-12-01
Överlämnad
2015-12-01
Anmäld
2015-12-02
Svarsdatum
2015-12-09
Sista svarsdatum
2015-12-09
Besvarad
2015-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringens åtstramningar i flyktingpolitiken är ett katastrofalt beslut för de mest utsatta människorna på flykt. Signalerna från de som arbetar med att ta emot ensamkommande barn och flyktingar är entydigt: Dessa beslut stjälper i stället för hjälper – ge oss i stället verktyg så att vi på bästa sätt kan erbjuda värme, medmänsklighet och trygghet.

Barnläkaren och professorn i folkhälsovetenskap Henry Ascher uttrycker det så här:

I snart 20 år har jag arbetat med traumatiserade barn på flykt och deras familjer. Jag har forskat och undervisat. Och jag har arbetat med barnen och deras familjer, med de metoder som finns för att trygga upp och stötta, för att försöka underlätta för dem att trots allt de utstått kunna gå vidare i livet.

Idag känner jag mig uppgiven. De verktyg vi arbetat med vrids oss ur händerna. Tillfälliga uppehållstillstånd, stopp för familjeåterförening, försörjningskrav, ovetenskapliga och oetiska åldersbedömningar. Alla dessa åtgärder motarbetar effektivt de verktyg vi haft för stöd, rehabilitering och integration.

Det arbete som Henry Ascher och många fler gör måste understödjas i stället för att stjälpas. Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder föreslår ministern och regeringen för att underlätta och stärka arbetet med rehabiliterande och hälsofrämjande insatser för traumatiserade och krigsskadade barn och familjer?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:400 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/09372/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:400 av Daniel Sestrajcic (V) Rehabilitering för traumatiserade och krigsskadade barn och familjer

Daniel Sestrajcic har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att underlätta och stärka arbetet med rehabiliterande och hälsofrämjande insatser för traumatiserade och krigsskadade barn och familjer.

Just nu pågår den svåraste flyktingsituationen i modern tid. Efter sommaren har antalet flyktingar som söker sig till Sverige ökat kraftigt, och bara de senaste två månaderna har 80 000 personer sökt asyl i Sverige. Det innebär betydande utmaningar för vårt samhälle. Många samhällsviktiga verksamheter är hårt ansträngda eller står inför stora prövningar. Det gäller bland annat socialtjänsten, skolan och vården. Många kommuner kämpar också för att klara av det stora antalet människor som kommer, med olika behov av insatser och stöd.

En viktig uppgift för regeringen är att underlätta för myndigheter, kommuner och andra berörda att hantera situationen, både på kort och på lång sikt. Regeringen har därför föreslagit en rad åtgärder för att kraftigt minska antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Fler länder i EU behöver ta ansvar för den uppkomna situationen. De åtgärder som regeringen föreslår är nödvändiga i den rådande situationen för att säkerställa en långsiktigt hållbar migrationspolitik. I detta ingår att asylsökande får ett bra mottagande, även när det gäller vård och omsorg.

Regeringen beslutade den 8 oktober 2015 att avsätta medel till Sveriges Kommuner och Landsting för en förstudie som syftar till att motverka psykisk och fysisk ohälsa hos asylsökande och nyanlända. Resultatet av arbetet ska redovisas i mars 2016. Regeringen har i en extra ändringsbudget för 2015 föreslagit att ytterligare medel tillförs landstingen för att hantera den rådande situationen. Detta är utöver de satsningar som regeringen har föreslagit i budgetpropositionen för 2016 i syfte att stärka hälso- och sjukvården. Regeringen avsätter bland annat drygt en miljard kronor per år under perioden 2016–2019 för insatser inom området psykisk ohälsa. Regeringen har även föreslagit att extra medel avsätts under perioden 2016–2019 för att förbättra förutsättningarna inom den sociala barn- och ungdomsvården, bland annat genom stärkt bemanning och satsningar på kompetens och kvalitet.

Regeringen arbetar aktivt med dessa frågor och jag följer givetvis utvecklingen på området.

Stockholm den 9 december 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.