Rehabiliteringskedjan

Skriftlig fråga 2020/21:2177 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-12
Överlämnad
2021-03-15
Anmäld
2021-03-16
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det är uppenbart för var och en som vill se, att sjukförsäkringen lider av stora problem. Människor som söker hjälp blir runtknuffade mellan myndigheter, får avslagsbeslut som inte går att förstå och nekas möjlighet till rehabilitering.

Rehabiliteringskedjan kom till som ett förtydligande och ett stöd för människors återgång i arbete. De senaste åren har tillämpningen dock alltmer kommit att likna den stupstock som rehabiliteringskedjans belackare gärna beskrev. Varje dag hör vi berättelser om människor som upplever sig svikna av välfärdsstaten. Detta är allvarligt för såväl enskilda som för samhället i stort.

De statliga utredningarna Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess respektive En trygg sjukförsäkring med människan i centrum presenterade våren 2020 ett antal förslag som skulle stärka och förbättra stödet till människor som drabbas av ohälsa.

Inom ramen för januarisamarbetet är nu ett av förslagen på väg att bli verklighet. Från och med den 15 mars blir det tydligare att en sjukskriven som deltar i rehabilitering och som kan förväntas kunna återgå i arbete hos sin nuvarande arbetsgivare i närtid kan undantas från huvudregeln att prövas mot hela arbetsmarknaden efter dag 180.

Statsrådet har vid flera tillfällen lovordat utredningarna, och ett antal av förslagen har brett stöd bland såväl fackliga organisationer som näringslivsorganisationer. Detta faktum har adderats till de många förväntningar på förändringar som jag har mött från individer och intresseorganisationer med flera.

Ändå har regeringen inte aviserat några initiativ utöver det ovan nämnda, för att presentera några skarpa reformförslag på riksdagens bord. Detta är förvånande då det även förefaller som att det finns brett stöd i riksdagen för flera av förslagen.

Min fråga till statsrådet Ardalan Shekarabi blir därför följande:

 

När och hur avser statsrådet att återkomma med förslag till reformer utifrån ovan nämnda utredningar?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2177 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

S2021/ 2177 Socialdepartementet Socialförsäkringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2177 av Martina Johansson (C)
Rehabiliteringskedjan

Martina Johansson har frågat mig när och hur jag avser att återkomma med förslag till reformer utifrån de nämnda utredningarna Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess respektive En trygg sjukförsäkring med människan i centrum.

Våren 2018 tillsatte regeringen två utredningar; En trygg sjukförsäkring med människan i centrum och Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Utredningarna tillsattes bland annat mot bakgrund av att regelverket för att skjuta upp prövningen mot en vidare arbetsmarknad är väldigt restriktivt samt att det fanns kritik mot att Försäkringskassans avslagsbeslut är svåra att förstå för den sjukskrivne.

De förslag och rekommendationer som har lämnats i utredningarnas betänkanden ligger till grund för regeringens pågående arbete med att stärka sjukförsäkringen och sjukskrivningsprocessen.

Utifrån de förslag som lämnats av utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum har regeringen lämnat en proposition till riksdagen med förslag som syftar till att åstadkomma en mer flexibel rehabiliteringskedja. Den 15 mars trädde lagändringen i kraft vilket innebär att fler kommer kunna få sjukpenning efter dag 180. Detta kommer att ge mer tid för dem som är sjukskrivna att rehabiliteras tillbaka till det egna arbetet. Regeringen arbetar aktivt med de övriga förslagen i utredningen om en trygg sjukförsäkring med människan i centrum och avser återkomma.

Till följd av den kritik som utredningen framförde gällande bristande utredningar och beslutsunderlag har regeringen gett ett uppdrag till Försäkringskassan om att förbättra kvaliteten i handläggningen av sjukpenningärenden. Uppdraget avser ärenden där sjukpenning nekas på grund av att den enskilde bedöms ha arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete.

Mot bakgrund av den nationella samordnarens rekommendationer har regeringen gett Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i uppdrag att i samverkan se till att fler kvinnor och män som är i behov av det får tillgång till gemensam kartläggning och förstärkta insatser för att de ska kunna utveckla eller återfå arbetsförmågan och därmed kunna återgå i, eller få, arbete. Myndigheterna ska också vidareutveckla sitt arbete med att säkerställa att kvinnor och män ges goda och individuellt anpassade förutsättningar i övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Den nationella samordnarens övriga rekommendationer bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Sjukförsäkringen behöver bli tryggare och människor behöver ges förutsättningar att genomgå vård, behandling och rehabilitering för att kunna återgå i arbete. Regeringen kommer att fortsätta arbetet med att åstadkomma nödvändiga förändringar i sjukförsäkringen.

Stockholm den 24 mars 2021

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.