Till innehåll på sidan

Rekrytering av vårdpersonal i utvecklingsländer

Skriftlig fråga 2006/07:992 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-04-04
Anmäld
2007-04-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-04-17
Besvarad
2007-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 april

Fråga

2006/07:992 Rekrytering av vårdpersonal i utvecklingsländer

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Människors beslut att emigrera för att söka sig en framtid någon annanstans ska respekteras. Men när det sker en systematisk rekrytering av utbildad vårdpersonal från till exempel Afrika blir det en moralisk och politisk fråga för oss i den rika världen. Tusentals sjuksköterskor och läkare har lämnat hälso- och sjukvården i afrikanska länder, med negativa följder för dessa länder.

Den borgerliga regeringen i Sverige vill nu privatisera vård och omsorg. Det öppnar möjligheter för internationella vårdbolag med vinstintressen. Rekrytering av utbildad vårdpersonal i till exempel Afrika ingår i deras affärsidé.

Varje individ ska ha stor frihet att försöka etablera sig var han eller hon vill. Men detta kan inte enbart handla om valfrihet. Den andra sidan av saken är att utvecklingsländer går miste om utbildad personal, som är bokstavligt talat livsnödvändig, genom den rekrytering som sker. Regeringen bör därför både nationellt och internationellt ta initiativ till en diskussion hur vårdbolags och staters rekrytering av vårdpersonal från utvecklingsländer ska hanteras.

Jag vill fråga utrikesministern vad han är beredd att göra för att problemet med rekrytering av vårdpersonal från utvecklingsländer ska komma på dagordningen både i Sverige och på internationell nivå.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:992 besvarad av Statsrådet Gunilla Carlsson

den 17 april

Svar på fråga

2006/07:992 Rekrytering av vårdpersonal i utvecklingsländer

Statsrådet Gunilla Carlsson

Carina Hägg har frågat utrikesministern vad han är beredd att göra för att problemet med rekrytering av vårdpersonal från utvecklingsländer ska komma på dagordningen både i Sverige och på internationell nivå. Frågan har överlämnats till mig.

Jag är den första att hålla med Carina Hägg om att det är viktigt att diskutera vårdbolags och staters rekrytering av vårdpersonal från utvecklingsländer.

Regeringen är aktivt involverad i ett samarbete inom den europeiska unionen med en handlingsplan för att ta sig an den kritiska bristen på utbildad personal i samarbetsländernas hälsovård. Det handlar dels om att skapa ekonomiskt utrymme för att utbildad personal ska finnas där de bäst behövs i ett land, dels att ge varje individ en möjlighet att forma sitt eget liv. Rådsslutsatser om handlingsplanen förväntas antas vid ett ministermöte (Gaerc) i maj. I utkastet till rådsslutsatser ingår frågan om EU:s interna arbete för att utveckla sin egen kapacitet i frågan om personal i hälsovården. Rådsslutsatserna lyfter också fram att det i planen ingår att ta fram en uppförandekod för etisk rekrytering av utbildad hälsovårdspersonal från utvecklingsländer. Målet är att maximera de positiva utvecklingseffekterna av migration som främjar ömsesidigt ekonomiskt utbyte, lärande och utveckling och att ersätta så kallad brain drain med så kallad brain circulation. I många länder drivs brain drain av brist på möjligheter till sysselsättning.

Bilateralt fortsätter Sida att främja en förstärkning av svaga hälsosystem, bland annat genom att personalförsörjningen ställs i fokus. Ett exempel är Sidas sektorbudgetstöd till Zambia där en sådan förstärkning ingår. Mycket av Sidas arbete fokuserar dessutom på att främja sysselsättning och anständiga arbetsvillkor.

På global nivå, där 4,3 miljoner medarbetare i vården beräknas saknas, verkar en ny internationell arbetsgrupp för åtgärder mot bristen på utbildad personal i hälsovården i utvecklingsländer genom framför allt ökade och bättre utbildningsinsatser, informationssystem med mera. Arbetsgruppen är en del av den i Världshälsoorganisationen (WHO) etablerade globala alliansen för hälsovårdspersonal (GHWA) och leds av Storbritanniens lord Nigel Crisp och Afrikanska unionens kommissionär för sociala frågor, Bience Gawanas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.