Religionsfrihet

Skriftlig fråga 2009/10:958 av Attefall, Stefan (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-07-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-07-23
Besvarad
2010-08-18
Svar anmält
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juli

Fråga

2009/10:958 Religionsfrihet

av Stefan Attefall (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionen antog Europeiska rådet slutsatser om religions- och övertygelsefrihet. I slutsatserna bekräftas den strategiska betydelsen av religions- och övertygelsefrihet, samt medlemsstaternas avsikt att fortsätta prioritera frågan som en del av EU:s policy för mänskliga rättigheter.

I slutsatserna ombads relevanta organ att utvärdera befintliga initiativ från EU samt utforma lämpliga förslag för framtida främjande av religions- och övertygelsefriheten i bilaterala relationer och på den multilaterala nivån.

UD genomförde därför en kartläggning av EU:s medlemsstaters policyer, system och verktyg för främjandet av religions- och övertygelsefrihet i tredjeland. Till skillnad från Sverige har flera medlemsstater utvecklat system och metoder för detta. Storbritannien har till exempel ett toolkit för ambassader som vägleder personalen i bedömningen av situationen samt främjandet av religions- och övertygelsefrihet i tredjeland.

Under det spanska ordförandeskapet har medlemsstaterna gått vidare – en särskild religionsfrihets taskforce planeras, bestående av representanter för medlemsstater och EU-kommissionen, som ska titta på hur olika medlemsstaters goda exempel på policy och praxis kan delas med alla medlemsstaters ambassader och med delegationer.

I och med att svenska ambassader i dagsläget saknar verktyg för att bedöma och främja detta prioriterade område anser Kristdemokraterna att det är av särskild vikt att Sverige tar hem kunskap och erfarenheter från andra medlemsstater.

Mot bakgrund av ovan anförda vill jag fråga vad utrikesministern avser att vidta för åtgärder för att denna kunskap och praxis även ska finnas på svenska ambassader.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:958 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 18 augusti

Svar på fråga

2009/10:958 Religionsfrihet

Utrikesminister Carl Bildt

Stefan Attefall har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att övriga EU-medlemsstaters kunskap och praxis vad gäller främjande av religions- och trosfriheten ska finnas på svenska ambassader.

Religionsfriheten är grundlagsfäst i Sverige och kampen mot diskriminering på grund av bland annat religion är en prioriterad fråga i regeringens arbete för de mänskliga rättigheterna. Regeringen verkar aktivt, inte minst inom ramen för EU, för alla människors lika rätt till alla rättigheter såväl internationellt som i Sverige. Med stöd i befintliga verktyg, exempelvis EU:s riktlinjer för stöd till personer som försvarar de mänskliga rättigheterna, är EU aktivt i att svara på övergrepp mot religionsfriheten världen över, genom dialog med andra stater, offentlig opinionsbildning och på andra sätt.

Som underlag för arbetet tar EU-delegationerna och medlemsstaternas utlandsmyndigheter återkommande upp religionsfriheten i sin rapportering, bland annat i EU:s faktablad om läget för de mänskliga rättigheterna i världens länder. I de årliga svenska rapporterna om mänskliga rättigheter i världen uppmärksammas sedan flera år tillbaka även religionsfriheten.

I syfte att ge ytterligare vägledning beslutade EU:s ministerråd under det svenska ordförandeskapet 2009 att ta fram förslag till specifika åtgärder i det internationella arbetet för religions- och trosfrihet. Den förteckning som nu har utarbetats inom EU:s rådsarbetsgrupp för mänskliga rättigheter utgör en verktygslåda med förslag på hur EU-delegationerna och EU-ambassaderna kan verka för religionsfriheten på ett handfast sätt. Verktygslådan sammanför medlemsstaternas och EU-institutionernas kunskaper och praxis på området och kommer att utgöra ett viktigt underlag också för svenska utlandsmyndigheters arbete. Utrikesdepartementet kommer inom kort att skicka ut verktygslådan till utlandsmyndigheterna med uppmaning att bidra aktivt till dess genomförande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.