Respekt för nollvisionen

Skriftlig fråga 2005/06:2039 av Darell, Linnéa (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-21
Besvarad
2006-08-31
Besvarad
2006-09-04
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 augusti

Fråga 2005/06:2039 av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Respekt för nollvisionen

Riksdagen har bestämt att en nollvision ska gälla i svenskt trafiksäkerhetsarbete. Ibland uttrycks tvivel om att ett sådant mål är möjligt att uppnå. Tyvärr förekommer det också att människor får anledning att ifrågasätta den politiska ambitionen. Detta på grund av berörda myndigheters agerande i ärenden rörande förslag till åtgärder för att förhindra olyckor. Jag vill ge ett sådant exempel. En mindre genomfartsväg med hastigheten 70 kilometer per timme används av skolbarn, cyklister och gångtrafikanter. Vägren saknas. Ett backkrön och kurva skymmer sikten. Ett antal föräldrar begär att hastighetsgränsen ska sänkas till 50 kilometer per timme innan ett barn skadas eller kanske till och med dödas. Svaret från länsstyrelsen är avslag. Motiveringen är att det ankommer enligt trafikförordningen på varje förare att iaktta varsamhet och hastighetsanpassning och att förhållandena inte avviker från andra liknande vägar i länet. Tilltron till den politiska ambitionen att skydda barn i trafiken får sig en svår knäck hos berörda boende. Uppfattningen att det måste hända en olycka först förstärks.

Jag begär inte att statsrådet ska ta ställning i ett enskilt ärende. Men min fråga är:

Vad avser statsrådet att göra för att ansvariga myndigheter ska agera så att allmänhetens förtroende för trafiksäkerhetsarbetet upprätthålls?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2039 besvarad av

den 31 augusti

Svar på fråga 2005/06:2039 om respekt för nollvisionen

Statsrådet Ulrica Messing

Linnéa Darell har frågat vad jag avser att göra för att ansvariga myndigheter ska agera så att allmänhetens förtroende för trafiksäkerhetsarbetet upprätthålls.

Ökad trafiksäkerhet är ett prioriterat område när det gäller utvecklingen av vårt vägtransportsystem. Mycket har gjorts de senaste åren. Det har byggts ca 130 mil så kallade ”2 + 1”-vägar, vid året slut har 700 hastighetskameror placerats ut längs våra farligaste vägar, polisen har ökat antalet alkoholutandningsprov för att nämna några exempel. Förra året omkom 440 människor i trafiken vilket är den lägsta siffran sedan år 1946. I dag är Sverige ett av världens trafiksäkraste länder. Det ska vi givetvis vara stolta över. Men vi kan inte vara nöjda. Nollvisionen säger oss att det inte räcker.

När det gäller barnens säkerhet har regeringen satt som mål för Vägverket att andelen barn som på egen hand kan utnyttja vägsystemet ska öka och åtgärder som syftar till att förbättra barns säkerhet ska prioriteras. Vägverket arbetar nu på olika sätt för att integrera barnperspektivet i sitt arbete. Inom ramen för sitt sektorsansvar arbetar Vägverket med berörda aktörer bland annat för säkrare skolvägar, hänsyn till barn vid hastighetsgränsbeslut och att stödja skolorna i trafikundervisningen.

Jag delar Linnéa Darells syn på vikten om att allmänheten har förtroende för trafiksäkerhetsarbetet. Det är viktigt att vi alla känner oss delaktiga och upplever att myndigheterna gör rimliga prioriteringar och avvägningar i sitt arbete. Jag vet att hastighetsgränsbeslut är en fråga som berör och engagerar många människor. Jag förutsätter att Vägverket utifrån sitt sektorsansvar för trafiksäkerheten fortlöpande utvärderar om det finns brister i lagstiftningen som gör att allmänhetens förväntningar och behov rörande trafiksäkerhet inte kan tillmötesgås.

Arbetet med att förverkliga nollvisionen är en fortgående process och att ha ett etappmål för trafiksäkerhetsutvecklingen är viktigt för att motivera och engagera olika aktörer. Vägverket har därför nyligen fått i uppdrag att föreslå ett nytt etappmål efter 2007. Ett nytt etappmål kommer bland annat att grunda sig på en utvärdering av arbetet med att nå nollvisionen och dess etappmål. Utvärderingen ska bland annat beakta hur allmänheten har uppfattat och tagit del i arbetet med att nå etappmålet. En utvärdering av hur allmänhetens förväntningar och behov rörande trafiksäkerhet har tillmötesgåtts är en viktig del av detta. Min förhoppning är att vi med denna kunskap på bästa sätt kan involvera allmänheten i det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.