Respiratorvård och organdonation

Skriftlig fråga 2006/07:1111 av Watz, Marianne (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-03
Anmäld
2007-05-04
Besvarad
2007-05-09
Svar anmält
2007-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 maj

Fråga

2006/07:1111 Respiratorvård och organdonation

av Marianne Watz (m)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Flera svenska sjukhus ger respiratorvård till döende patienter i syfte att omhänderta organ för donation. Detta påpekar tre Linköpingsläkare i en skrivelse till socialministern och efterlyser tydliga riktlinjer för hur lagen ska tolkas. Socialstyrelsen kartlägger för närvarande i vilken utsträckning det finns lokala riktlinjer som omfattar dessa patientgrupper för att se om det finns behov av någon form av nationell vägledning.

Det är oklart vad som egentligen gäller i livets slutskede och döende patienter behandlas olika säger Kristina Söderlind Rutberg, överläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping. Problemet var lika aktuellt år 2005. I en artikel i Läkartidningen konstaterades då att intensivvård för att få till stånd en organdonation är något som förekommer kanske oftare än vi vill erkänna.

Den återkommande debatten visar att ett klargörande behövs i denna mycket svåra fråga.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att samma praxis ska gälla i hela landet och att patienter och deras anhöriga ska kunna vara trygga i förvissning om att vård och behandling uteslutande inriktas på patientens eget bästa?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1111 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 9 maj

Svar på fråga

2006/07:1111 Respiratorvård och organdonation

Socialminister Göran Hägglund

Marianne Watz har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att samma praxis ska gälla i hela landet när det gäller så kallad elektiv ventilation och för att patienter och deras anhöriga ska kunna vara trygga i förvissning om att vård och behandling uteslutande inriktas på patientens eget bästa.

Att för att möjliggöra organdonation påbörja eller låta intensivvård av en patient fortgå trots bedömningen att patienten inte har någon möjlighet att överleva är något som har diskuterats under många år. Som Marianne Watz konstaterar i sin fråga till mig har Socialstyrelsen inlett ett arbete kring frågan. Styrelsen har gått ut med en förfrågan till landets samtliga akutmottagningar, intensivvårdsavdelningar, anestesikliniker och strokeenheter för att få del av de riktlinjer som kan finnas på olika håll i vården. Socialstyrelsen vill med denna förfrågan bland annat få en uppfattning om det finns en samsyn i vården kring frågan eller om det finns stora olikheter.

Jag har erfarit att Socialstyrelsen har fått in ett omfattande underlag som håller på att sammanställas av en intern arbetsgrupp. Därefter kan det, om Socialstyrelsen bedömer att det föreligger ett behov, bli aktuellt att ta fram riktlinjer på området.

Jag har mot den bakgrund jag här beskrivit inte för avsikt att vidta några särskilda åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.