Till innehåll på sidan

Resurser för myggbekämpning vid nedre Dalälven

Skriftlig fråga 2023/24:810 av Sanne Lennström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-16
Överlämnad
2024-04-17
Anmäld
2024-04-18
Svarsdatum
2024-04-24
Sista svarsdatum
2024-04-24
Besvarad
2024-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Människor som bor i områden som Tärnsjö och Österfärnebo är oroliga för om man ens kommer kunna vistas utanför dörren i vår och i sommar på grund av risken för enorma mängder stickmyggor. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Vilka poster i regeringens vårändringsbudget skulle kunna användas till myggbekämpning vid nedre Dalälven, och hur mycket pengar planerar statsrådet och regeringen att lägga på detta?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:810 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på fråga 2023/24:810 Resurser för myggbekämpning vid nedre Dalälven

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Svar på fråga 2023/24:810 av Sanne Lennström (S)
Resurser för myggbekämpning vid nedre Dalälven

Sanne Lennström har frågat mig om vilka poster i regeringens vårändringsbudget som skulle kunna användas till myggbekämpning vid nedre Dalälven, och hur mycket pengar jag och regeringen planerar att lägga på detta.

Jag vill börja med att säga att jag förstår att myggsituationen kan utgöra en stor olägenhet för personer som bor eller vistas i området kring nedre Dalälven eller andra områden med hög förekomst av översvämningsmyggor. Behovet av bekämpning av larver av översvämningsmyggor styrs i hög grad av översvämningarnas antal och omfattning under vår och sommar. Jag har full förståelse för att man kan känna en oro inför kommande somrar.

Det finns ett regelverk för användning av biologiska bekämpningsmedel för att minska förekomsten av översvämningsmyggor och därmed även de olägenheter som myggorna för med sig. Det finns även andra metoder som kan användas i kombination utifrån lokala förutsättningar för att minska förekomsten av översvämningsmyggor på lång sikt, exempelvis slåtter, betesdrift, dikesunderhåll och reglering av vattennivån.

Myggbekämpningen i området har i många år finansierats gemensamt av staten och berörda regioner och kommuner. Från 2024 har länsstyrelserna tilldelats 5,4 miljoner kronor för detta ändamål. Hur medlen har fördelats till länsstyrelserna har förändrats de senaste åren. I år fördelas dessa medel i sin helhet direkt till länsstyrelsernas förvaltningsanslag. Detta bör innebära förbättrade planeringsförutsättningar och minska den administrativa bördan för att hantera totalt avsatta medel.

Det bör även vara en fördel i ett planeringsperspektiv att relevanta myndighetsbeslut, såsom Natura 2000-tillstånd och dispens från förbudet att sprida bekämpningsmedel från luftfartyg, har meddelats för perioden 2023–2025, det vill säga över flera säsonger då bekämpningsåtgärder kan vidtas.

Regeringen har mottagit en hemställan om framtidens myggbekämpning från länsstyrelserna i Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala, Västmanlands och Värmlands län. Ärendet bereds i Regeringskansliet.

Stockholm den 24 april 2024

 

 

 

Romina Pourmokhtari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.