Till innehåll på sidan

Resurser till klimatinvesteringar för mindre kommuner

Skriftlig fråga 2009/10:940 av Gabelic, Aleksander (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-23
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2009/10:940 Resurser till klimatinvesteringar för mindre kommuner

av Aleksander Gabelic (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Jag har rest i Östergötland och besökt alla länets kommuner och diskuterat med miljöchefer, politiker och företagare som arbetar med miljöteknik om hur de ser på klimatinvesteringar på kommunal nivå. Min slutsats är att det inte är bra. Klimpen har haft stor betydelse för miljösatsningar sett ur ett nationellt perspektiv. Men det har inte varit lika fördelaktigt för de mindre kommunerna som ofta inte har haft kapacitet eller kompetens att ansöka om medel. Den borgerliga regeringen har inte prioriterat Klimpen utan i stället satsat på programmet Hållbara städer. Det har ytterligare flyttat fokus från mindre kommuner till större kommuner och städer. Det är inte rimligt att de mindre kommunerna hålls tillbaka i regeringens klimatsatsningar.

Vad avser miljöministern att göra för att öka de mindre kommunernas möjligheter att få ta del av statliga resurser i det lokala och regionala miljöarbetet?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:940 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:940 Resurser till klimatinvesteringar för mindre kommuner

Miljöminister Andreas Carlgren

Aleksander Gabelic har frågat mig vad jag avser att göra för att öka de mindre kommunernas möjligheter att ta del av statliga resurser i det lokala och regionala miljöarbetet.

Kommunerna har en viktig roll i klimatarbetet och många viktiga insatser sker i kommunerna. Regeringen har på flera olika sätt stöttat kommunernas arbete. Delegationen för hållbara städer disponerar 340 miljoner kronor för perioden 2008–2010 för utvecklingsprojekt med syfte att bland annat minska klimatpåverkan. Resultaten från dessa projekt kommer på sikt även de mindre kommunerna till del. Länsstyrelserna har fått förstärkta resurser för att bland annat stödja kommunernas arbete med klimat- och energistrategier. Naturvårdsverket har stöttat lokalt klimatarbete i ett nätverk Klimatkommunerna bestående av ett tjugotal kommuner för att utbyta erfarenheter och sprida resultat vidare till andra kommuner. Energimyndigheten har också fått ökat ansvar och resurser för att stödja kommunernas arbete med energieffektiviseringar inom programmet Uthållig kommun. Regeringen har i år också avsatt ökade resurser för att stödja den kommunala energi- och klimatrådgivningen. Till detta kommer även att kommuner och landsting från och med i år kan söka statligt stöd för strategiskt arbete med energieffektivisering.

Inom det regionala tillväxtarbetet deltar många kommuner också mycket aktivt i ett flertal lokala och regionala projekt för att både minska klimatpåverkan och ge bättre förutsättningar för hållbar tillväxt och ökad konkurrenskraft för näringslivet, med medel från bland annat EU:s strukturfonder, anslaget för regionala tillväxtåtgärder eller Landsbygdsprogrammet.

Jag anser att kommunerna gör ett utmärkt arbete för att minska klimatpåverkan och det gäller även de mindre kommunerna. Regeringen lägger stor vikt vid detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.