Till innehåll på sidan

Rimliga och rättvisa villkor i bärbranschen

Skriftlig fråga 2009/10:805 av Pärssinen, Raimo (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-12
Anmäld
2010-05-17
Besvarad
2010-05-20
Svar anmält
2010-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga

2009/10:805 Rimliga och rättvisa villkor i bärbranschen

av Raimo Pärssinen (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Ca 8 000 bärplockare kom till Sverige i fjol varav ca 6 000 thailändare. Åtta av tio thailändska bärplockare har stora skulder efter förra årets plockning i Sverige, enligt deras nybildade fackförening för migrantarbetare. Det föreligger uppgifter att thailändska bärplockare nu ska hämtas till Sverige som turister för att kringå det regelverk Migrationsverket utformat för att skydda dem. Enligt en dom i Regeringsrätten från 2003 ska dock arbetsgivaravgifter betalas för dessa plockare. Frågan är dock om Skatteverket eller någon annan myndighet har resurser att kontrollera detta samt att bärplockarna verkligen får sjysta villkor. Sverige borde inte än en gång behöva skämmas för dålig behandling av arbetskraft från andra länder.

Genom vilka initiativ avser arbetsmarknadsministern att se till att bärplockningen sker utifrån rimliga och rättvisa villkor?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:805 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 20 maj

Svar på frågorna

2009/10:805 Rimliga och rättvisa villkor i bärbranschen

2009/10:806 Migrantarbetares villkor i Sverige

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Raimo Pärssinen har frågat mig vilka initiativ som tas för att bärplockningen ska ske utifrån rimliga och rättvisa villkor, för att de lurade och skuldsatta migrantarbetarna ska få upprättelse samt slutligen för att liknande exploatering framgent ska undvikas.

Den situation som rör thailändska bärplockare i Norrland är bekymmersam. Som jag sagt tidigare är det självklart att arbetstagare i Sverige inte ska arbeta under villkor och omständigheter som är oskäliga.

Vi har ingen minimilönelagstiftning i Sverige, utan lönefrågor hanteras av arbetsmarknadens parter genom kollektivavtal. För utlänningar som kommer från länder utanför EU/EES krävs dessutom ett arbetstillstånd för att han eller hon ska få rätt att resa in och arbeta i Sverige. För att uppfylla villkoren för ett arbetstillstånd krävs bland annat att han eller hon kan försörja sig och att lön och övriga anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Vidare ska berörda fackliga organisationer få tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren innan Migrationsverket tar beslut i tillståndsfrågan.

I höstas svarade jag på liknande frågor om bärplockarnas villkor i Sverige och sedan dess har det skett förändringar. Migrationsverket anpassar inte längre sin tillämpning av reglerna för arbetstillstånd till de särskilda förhållanden som gäller i denna verksamhet, utan tillämpar reglerna strikt. För en plockare av vilda bär ställs således samma krav för ett arbetstillstånd som för övriga utlänningar som kommer från länder utanför EU/EES och ska arbeta i Sverige. Dessutom har LO beslutat att Svenska Kommunalarbetarförbundet ska ha organisations- och avtalsrätten för plockare av vilda bär. Det är även Svenska Kommunalarbetarförbundet som yttrar sig över de ansökningar om arbetstillstånd som Migrationsverket hanterar vad gäller plockning av vilda bär.

Skulle ett arbetstillstånd ha beslutats på felaktiga grunder kan det återkallas. Det kan ske om någon i ett ansökningsärende medvetet lämnat oriktiga uppgifter eller förtigit relevanta omständigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.