Ripjakt

Skriftlig fråga 2020/21:2812 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-11
Överlämnad
2021-05-11
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-19
Sista svarsdatum
2021-05-19
Besvarad
2021-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Regeringen beslutade den 6 maj 2021 om nya tider för jakt som regleras i jaktförordningen. Ändringarna träder i kraft den 1 juli 2021. Bakgrunden till översynen är att regeringen genom jaktförordningen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att vart sjätte år se över de jakttider som regleras i förordningen och vid behov föreslå ändringar. Detta är den första översyn som har gjorts sedan uppdraget lämnades 2018. Den förra systematiska översynen genomfördes 2000.

Jakttiderna är centrala verktyg i arbetet med att förvalta vilt, och hur de utformas påverkar och engagerar många. Processen med att ta fram nya jakttider innefattar att inhämta ny kunskap och att ge berörda aktörer möjlighet att påverka arbetet.

Stick i stäv med Naturvårdsverkets förslag beslutade regeringen att ändra i jaktförordningen så att jakttiden på ripa kortades ordentligt. Nu ska jakten avslutas den 15 februari i stället för den 15 mars. Dessutom ska älgjaktpremiären tidigareläggas vilket delvis kommer att trycka undan möjligheterna till ripjakt inledningsvis på säsongen.

Regeringens beslut leder i praktiken till att en jaktform med långa och starka traditioner i Norrbottens och Västerbottens fjällkommuner försvinner.

I dag är det tillåtet att jaga ripa ovanför lappmarksgränsen fram till den 15 mars i Norrbotten och Västerbotten och till sista februari i Jämtland. Regeringens beslut innebär att jakten tar slut den 15 februari i alla tre länen.

Alla som bor i norra Sverige vet att fram till 15 februari är förhållandena så dåliga att det i praktiken är omöjligt att jaga på fjället och att det i praktiken innebär att vinterjakten på ripa kommer att försvinna

Indirekt så påverkas även inledningen på ripjakten, då älgjaktspremiären brukar resultera i att marker där ripjakt bedrivs avlyses. Med den nya fasta jaktstarten på älg den första september kommer fågeljägare potentiellt sett att tappa upp till en veckas jakt på ripa under första delen av jakttiden.

Regeringens egen expertmyndighet, Naturvårdsverket, som vid behov ska föreslå ändringar av jakttider till regeringen, kom fram till att det inte fanns några anledningar att ändra jaktslutsdatum för ripor. Naturvårdsverkets skriver i sitt förslag på jakttider:

Ripor är anpassade till ett hårt vinterklimat och har möjlighet att söka sig till nya platser om förhållanden visar sig för kärva, till exempel om födotillgången är begränsad. Naturvårdsverket finner baserat på ovanstående inte att det finns några sådana hinder för att jaga dal- och fjällripa fram till den 15 mars över ripornas hela utbredningsområde.

Slutligen visar forskningen tydligt att det inte finns biologiska skäl att korta jakten.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilken analys ligger till grund för att statsrådet gör en annan bedömning än Naturvårdsverket i fråga om slutdatum för ripjakt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2812 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)


Svar på frågorna 2020/21:2803 av Peter Helander (C)
Kortare jakttid på ripa, 2020/21:2808 av Kjell-Arne Ottosson (KD) Vinterjakt på ripa och 2020/21:2812 av Mattias Karlsson i Luleå (M) Ripjakt

Peter Helander har frågat mig varför regeringen väljer att i denna fråga gå emot sin expertmyndighet, när man aldrig gör det i till exempel rovdjursfrågor. Kjell-Arne Ottosson har frågat mig på vilken grund och med vilket faktaunderlag beslutet att korta vinterjakten på ripa har fattats. Mattias Karlsson har frågat mig vilken analys ligger till grund för att jag gör en annan bedömning än Naturvårdsverket i fråga om slutdatum för ripjakt.

Det var över 20 år sedan en systematisk genomgång gjordes av jakttiderna. Naturvårdsverket har lämnat att gediget underlag till regeringen. Regeringen har därefter remitterat Naturvårdsverkets förslag. Det är en stor översyn och i ett beslut som detta är det många olika och ibland vitt skilda intressen som ska tillgodoses.

När det gäller ripjakten kan jag konstatera att remissinstanserna tyckt olika och att flera remissinstanser bl.a. har förordat både en senare jaktstart och tidigare jaktslut i syfte att skydda populationerna av de båda arterna av ripa. När det gäller jakttiden på ripa landade regeringen i ett beslut där jakttiderna bättre harmonierades, dvs blir samma i alla områden där jakt är tillåten. Det innebär att jaktslutet jämfört med idag blir tidigare i Älvdalens kommun, Jämtlands län samt i Västerbotten och Norrbottens län ovan den så kallade lappmarksgränsen, men senare i resten av Dalarna och i resten av Västerbotten och Norrbottens län.

Jag tycker vi har nått en bra balans mellan de olika intressen som måste vägas in. Överlag har processen när det gäller jakttider varit bra och rigorös.

Stockholm den 19 maj 2021

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.