Riskerna med färre bilbesiktningar

Skriftlig fråga 2015/16:273 av Karin Svensson Smith (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-11-05
Överlämnad
2015-11-06
Anmäld
2015-11-10
Sista svarsdatum
2015-11-18
Svarsdatum
2015-11-25
Besvarad
2015-11-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den svenska implementeringen av EU:s besiktningsdirektiv är för tillfället under diskussion. Transportstyrelsen har tidigare indikerat att en av de åtgärder de kan komma att föreslå är en utglesning av besiktningsintervallen, bland annat genom att bilar äldre än fem år ska besiktigas vartannat år i stället för årligen. Detta sker trots att forskare i resten av Europa snarare föreslår att EU:s minimikrav höjs till en nivå som ligger närmare den vi har i Sverige i dag.

En av dessa, doktor Thomas Aubel, menar att årlig besiktning av äldre fordon i hela EU skulle spara mellan 630 och 1 140 människoliv varje år. Det skulle också innebära mellan 27 000 och 50 000 färre trafikolyckor på europeiska vägar samt minskade miljökostnader på ungefär 22 miljoner euro årligen.

Vi vet också att reparationer och underhåll för personbilar, särskilt äldre, oftast genomförs inför den årliga besiktningen. Forskaren Jürgen Bönninger visade i en redogörelse från 2011 att för åtta till nio år gamla bilar är andelen fordon med defekter (i förhållande till det totala antalet testade bilar) 66,1 procent två veckor före kontrollbesiktning. Vid kontrollbesiktning är andelen fordon med defekter bara 21,8 procent. Om äldre bilar besiktigas vartannat år i stället för varje år tar det längre tid innan sådana fel upptäcks och åtgärdas, vilket innebär negativ miljöpåverkan och ökad risk för trafikolyckor.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson om det är statsrådets mening att de besiktningsintervall som nu råder ska glesas ut, trots ökade risker för trafikolyckor och miljöpåverkan.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:273 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/07767/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:273 av Karin Svensson Smith (MP) Riskerna med färre bilbesiktningar

Karin Svensson Smith har frågat mig om det är min mening att de besiktningsintervall som nu råder ska glesas ut, trots ökade risker för trafikolyckor och miljöpåverkan.

Regeringen avser att arbeta för ökad säkerhet och trygghet på vägarna. Det är även viktigt att fordon i Sverige genomgår kontroll av de utsläpp som avgaser ger upphov till.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/45/EU av den 3 april 2014 om periodisk provning av motorfordons och tillhörande släpvagnars trafiksäkerhet och om upphävande av direktiv 2009/40/EG harmoniserar vissa aspekter av periodisk provning för motorfordon. EU-direktivet ska vara införlivat i samtliga medlemsstater maj 2017 och ska tillämpas från och med maj 2018.

Transportstyrelsen har i ett underlag till regeringen föreslagit hur Sverige kan införliva EU-direktivet. I fråga om hur Sverige bör implementera EU-direktivets bestämmelse om datum och frekvens för provning förordar Transportstyrelsen en anpassning till ett nytt intervall. Förslaget innebär att en personbil eller lätt lastbil ska genomgå kontrollbesiktning fyra år efter att fordonet första gången togs i bruk, och därefter senast två år efter den då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.

Transportstyrelsens utredning är för närvarande på remiss till berörda intressenter. Förslagen kommer därefter att beredas inom Regeringskansliet. Regeringen har ännu inte tagit ställning till förslagen i utredningen.

Stockholm den 25 november 2015

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.