Till innehåll på sidan

Rivningar och konfiskeringar av EU-finansierat bistånd på Västbanken

Skriftlig fråga 2020/21:231 av Yasmine Posio (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-15
Överlämnad
2020-10-15
Anmäld
2020-10-16
Svarsdatum
2020-10-28
Sista svarsdatum
2020-10-28
Besvarad
2020-10-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Israel visar gång på gång att de inte har något som helst intresse för en fredlig lösning som innebär att Palestina blir en fri och självständig stat. En ockupationsmakt har enligt folkrätten skyldigheter gentemot den drabbade civilbefolkningen.

Kollektiv bestraffning får inte genomföras, och det inkluderar plundring och förstörelse av egendom. Detta är dock en metod Israel använder för att göra livet svårare för palestinier, trots att det strider mot folkrätten. Rivningar och konfiskeringar av palestinskägda byggnationer på Västbanken, inklusive givarfinansierat humanitärt bistånd har gjorts systematiskt under lång tid. Denna metod har ökat kraftigt under 2019 och 2020.

Coronapandemin till trots har antalet rivningar och konfiskeringar som ägt rum under perioden mars–augusti 2020 nått det högsta månadsgenomsnittet på fyra år. De uppgår till ofattbara 65 fall i månaden.

Ett sådant exempel är en skola i Ras al Tin nära Ramallah i område C, som för närvarande är under överhängande hot om rivning den 18 oktober. Skolan finansieras av EU och en grupp medlemsstater, däribland Sverige, genom det så kallade West Bank Protection Consortium. För några veckor sedan konfiskerades takpaneler från skolans tak samt skolbänkar och stolar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Hur samarbetar statsrådet och regeringen med EU och de övriga medlemmarna i West Bank Protection Consortium för att förmå Israel att sluta förstöra och beslagta bistånd och för att säkra kompensation för förstört och beslagtaget bistånd, inklusive eventuellt avdrag för summan från bilateralt stöd från EU till Israel?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:231 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på fråga 2020/21:231 av Yasmine Posio (V) Rivningar och konfiskeringar av EU-finansierat bistånd på Västbanken

Yasmine Posio har frågat mig hur jag och regeringen samarbetar med EU och de övriga medlemmarna i West Bank Protection Consortium (WBPC) för att förmå Israel att sluta förstöra och beslagta bistånd och för att säkra kompensation för förstört och beslagtaget bistånd, inklusive eventuellt avdrag för summan för bilateralt stöd från EU till Israel.

Sverige har varit medlem av WBPC sedan det grundades 2015 i syfte att tillgodose ett grundläggande humanitärt skydd för palestinier på Västbanken, inklusive östra Jerusalem. Det sker genom att givarna i konsortiet –EU-kommissionen, nio av EU:s medlemsländer och Storbritannien – gemensamt finansierar sjukvårdsinrättningar, skolor och annan infrastruktur. Under det andra halvåret 2020 har Sverige genom sitt generalkonsulat i Jerusalem samordningsansvar för WBPC.

WBPC agerar i förebyggande syfte för att motverka att Israel förstör eller beslagtar de humanitära strukturer som finansierats. Vad gäller den rivningshotade skolan i Ras al Tin nära Ramallah i område C på Västbanken som Yasmine Posio nämner i sin fråga genomförde Sverige och andra länder den 13 oktober en gemensam demarche för att begära att Israel inte skulle gå vidare med rivningen. WBPC-givarna besökte också skolan den 16 oktober.

I de fall demoleringar, trots förebyggande insatser, genomförs reagerar konsortiet samfällt i förhållande till israeliska myndigheter. Det sker i form av gemensamma brev och demarcher där krav ställs på att Israel antingen återställer strukturerna eller lämnar kompensation. Hittills har samtliga krav på återställande eller kompensation avvisats av de israeliska myndigheterna.

Jag delar Yasmine Posios upprördhet över det ökande antalet rivningar och konfiskeringar av humanitära strukturer på Västbanken. Utöver Ras al Tin hotas ett femtiotal skolor i område C och östra Jerusalem för närvarande av rivning. Det är tydligt att Israels agerande inte lever upp till de krav som internationell rätt ställer på en ockupationsmakt, såsom förbudet mot att riva eller förstöra egendom, inklusive skolor, utom i de fall då dylik förstörelse är absolut nödvändig med hänsyn till militära operationer.

Regeringen, liksom övriga EU, är övertygad om att tvåstatslösningen är det enda långsiktigt hållbara alternativet för en varaktig och rättvis fred för israeler och palestinier. Regeringen är tydlig med vikten av att båda parter respekterar internationell rätt och mänskliga rättigheter i syfte att uppnå en hållbar tvåstatslösning på fredlig väg.

Sverige och andra givare behöver upprätthålla stödet till humanitära och utvecklingsinsatser på Västbanken, samtidigt som vi fortsätter att motverka Israels folkrättsstridiga demoleringar, i syfte att få till stånd en förändring.

Stockholm den 28 oktober 2020


Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.