Till innehåll på sidan

Röjda identiteter hos personal vid Säpo och Polismyndigheten

Skriftlig fråga 2017/18:1112 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-28
Överlämnad
2018-03-29
Sista svarsdatum
2018-04-04
Svarsdatum
2018-04-06
Besvarad
2018-04-06
Anmäld
2018-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Svenska Dagbladet skriver tisdagen den 27 mars 2018 att tidningen erfar att hundratals anställda vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har fått sina hemliga identiteter röjda. Detta försätter såväl poliser i operativ tjänst som Säpopersonal och civilister i fara.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet och regeringen vidta för att skydda dessa poliser och förhindra att något liknande sker igen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1112 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/020103/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1112 av Anders Hansson (M) Röjda identiteter hos personal vid Säpo och Polismyndigheten

Anders Hansson har, med anledning av medieuppgifter om anställda vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen som har fått sina identiteter röjda, frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen ämnar vidta för att skydda dessa poliser och förhindra att något liknande sker igen.

Det är varje myndighets ansvar att vidta skadebegränsande åtgärder och i förekommande fall skydda sin personal om hemlig information i verksamheten skulle röjas. Jag har förvissat mig om att det efter händelserna vid Transportstyrelsen har vidtagits adekvata åtgärder hos Polismyndigheten och Säkerhetspolisen och håller mig fortsatt informerad i den frågan.

Regeringen har vidtagit en lång rad åtgärder på området. Förutom åtgärder riktade mot Transportstyrelsen - utredning av händelseförloppet och regeringsuppdrag om bland annat åtgärder för framtida hantering av skyddsvärda uppgifter vid myndigheten - har ett flertal åtgärder initierats för att på ett mer allmänt plan stärka säkerhetsskyddet i samhället.

Regeringen gav exempelvis i regleringsbreven för 2017 samtliga 46 så kallade bevakningsansvariga myndigheter i uppdrag att redovisa vilka övergripande åtgärder som har vidtagits för att bedriva ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete. Uppdragen redovisades i februari 2018. Vidare beslutade regeringen förra året om en ny strategi för informations- och cybersäkerhet. Flera myndigheter med nyckelroller på området, såsom Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har också fått särskilda regeringsuppdrag rörande informations- och cybersäkerhet.

Genom ändringar i säkerhetsskyddsförordningen har regeringen från och med den 1 april 2018 infört en samrådsskyldighet med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten för statliga myndigheter som genom upphandling avser ge externa leverantörer tillgång till eller möjlighet att förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler (utkontraktering). Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten ska också få möjlighet att förelägga myndigheten att vidta åtgärder och ytterst vetorätt i frågan. Regeringen beslutade också den 15 februari 2018 propositionen Ett stärkt och modernt skydd för Sveriges säkerhet – ny säkerhetsskyddslag. Förslagen innebär en utvidgning av det område som träffas av säkerhetsskyddslagen och en ambitionshöjning på området.

Stockholm den 6 april 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.