Ryska överträdelser

Skriftlig fråga 2021/22:1205 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-02
Överlämnad
2022-03-02
Anmäld
2022-03-03
Svarsdatum
2022-03-09
Sista svarsdatum
2022-03-09
Besvarad
2022-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Utöver det akuta måste vi redan nu systematiskt verka för att långsiktigt säkerställa att de överträdelser och brott som begås av Ryssland, Putin och andra ryska företrädare i deras anfallskrig mot Ukraina samlas in, analyseras och lagförs.

Vid en grundläggande genomgång återfinns åtminstone fem fall som dokumenterats av människorättsorganisationer och därtill ytterligare fall som rapporterats i medier efter bara några dagar av det ryska anfallskriget. Givet den knapphändiga information som i dagsläget finns tillgänglig finns det skäl att anta att de brott som begåtts är många fler. Vi kan också med säkerhet anta att många fler kommer att begås i närtid.

Det är därför viktigt att Sverige i EU skyndsamt agerar för att den europeiska utrikestjänsten aktiveras för att så snart som möjligt kunna samla in information och noggrant analysera den. På så sätt kan informationen snabbt bidra till att ställa folkrättsförbrytarna inför rätta.

Utöver de uppenbara brotten mot folkrätten bryter också Ryssland mot ett stort antal ingångna avtal och överenskommelser. Även detta måste få konsekvenser, varför det är viktigt att till exempel den europeiska utrikestjänsten också ges ett uppdrag att skyndsamt undersöka detta.

Det finns också en möjlighet att upprätta en internationell ad hoc-tribunal – flera historiska exempel på detta finns – för att kunna utreda och väcka åtal mot Ryssland och ryska företrädare med anledning av anfallskriget och så kallade aggressionsbrott.

Jag vill därför fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Avser statsrådet att verka för att EU:s utrikestjänst ges i uppdrag att inleda ett arbete med att systematisk samla in bevis på överträdelser i och med kriget som brott mot folkrätten, avtal och ingångna överenskommelser som Ryssland och ryska företrädare gör sig skyldiga till med målet att få dessa dömda i till exempel en ad hoc-tribunal och/eller den internationella brottmålsdomstolen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1205 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 03758 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1205 av Hans Wallmark (M) Ryska överträdelser

Hans Wallmark har frågat EU-ministern om han avser verka för att EU:s utrikestjänst ges i uppdrag att inleda ett arbete med att systematiskt samla in bevis på överträdelser i och med kriget som brott mot folkrätten, avtal och ingångna överenskommelser som Ryssland och ryska företrädare gör sig skyldiga till med målet att få dessa dömda i till exempel en ad hoc-tribunal och/eller Internationella brottmålsdomstolen. Frågan har överlämnats till mig.

Jag kan försäkra Hans Wallmark att ansvarsutkrävande för allvarliga internationella brott i Ukraina är av hög prioritet för regeringen.

Flera initiativ till ansvarsutkrävande för allvarliga internationella brott i Ukraina har tagits bara den senaste veckan. Vi ser aktivt över ytterligare initiativ, bland annat inom EU.

Sverige har tillsammans med 38 andra stadgeparter hänskjutit situationen i Ukraina till Internationella brottmålsdomstolens åklagare som nu formellt inlett förundersökning. Åklagaren kan därmed utreda alla tidigare och nuvarande anklagelser om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord som begåtts på någon del av Ukrainas territorium från och med den 21 november 2013. Regeringen kommer att överväga vilka möjligheter vi har att ge särskilt stöd till åklagarens utredning.

Sverige var därtill medförslagsställare till Ukrainas resolution i FN:s råd för mänskliga rättigheter, genom vilken en undersökningskommission nu inrättats. Den ska undersöka uppgifter om MR-kränkningar och övergrepp och kränkningar av internationell humanitär rätt och relaterade brott i samband med Rysslands aggression mot Ukraina. Kommissionen ska dokumentera och analysera bevis på kränkningar och övergrepp och, om möjligt, identifiera skyldiga med tanke på framtida rättsprocesser.

Sverige har även tillsammans med 45 medlemsstater (inklusive Ukraina) i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) aktiverat OSSE:s Moskvamekanism. Därmed kommer en grupp oberoende experter från kontoret för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter – ODIHR – undersöka och dokumentera kränkningar och övergrepp av mänskliga rättigheter och kränkningar av internationell humanitär rätt samt humanitära konsekvenser.

Stockholm den 9 mars 2022

Ann Linde

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.