Ryskt vaccin mot covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:1805 av Mats Nordberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-12
Överlämnad
2021-02-15
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverigedemokraterna fördömer som bekant, såväl i den offentliga debatten som tillsammans med övriga partier i riksdagen, den negativa utvecklingen beträffande fristående domstolar, situationen för oliktänkande och förföljelsen av oppositionella politiker och fristående journalister i Ryssland.

Samtidigt tror vi att det är viktigt att samarbeta i frågor kring hälsa och teknisk utveckling. Samarbete inom valda områden kan bidra till att klyftan mellan Ryssland och övriga Europa inte ytterligare vidgas.

EU har nu problem med leveranser av vaccin mot covid-19. Astra-Zenecas vaccin har dessutom hittills inte visat sig tillräckligt effektivt för att i Sverige ges till den äldsta delen av befolkningen. Samtidigt har det ryska vaccinet Sputnik V, enligt den medicinska tidskriften The Lancet, visat mycket goda prestanda.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är därför:

 

Anser ministern att Sverige självständigt bör köpa in eller agera för att EU godkänner och köper in vaccinet Sputnik V, och vilka åtgärder vidtar ministern i så fall?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1805 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/01439 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1805 av Mats Nordberg (SD)
Ryskt vaccin mot covid-19

Mats Nordberg har frågat mig om jag anser att Sverige självständigt bör köpa in eller agera för att EU godkänner och köper in vaccinet Sputnik V och vilka åtgärder jag vidtar i så fall.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) är i dialog med utvecklaren bakom Sputnik V. Utvecklaren har likt många andra producenter uttryckt intresse för en så kallad rolling review, en löpande granskning, och har mottagit information från EMA om regelverk och vetenskapliga riktlinjer. En ansökan har dock ännu inte inkommit till EMA och vaccinet kan därför inte börja prövas för ett godkännande.

EMA rekommenderar godkännande av vaccin utifrån vetenskapliga metoder och omfattande kliniska prövningar, inte utifrån politiska påtryckningar från medlemsländer. Så måste det vara också framöver.

Den EU-gemensamma ansatsen tjänar Sverige väl, och eventuella ytterligare EU-gemensamma inköp av nya vaccin prövas kontinuerligt. Det centrala är att vaccinen är effektiva och säkra och bedöms tillföra något i vaccinportföljen.

Stockholm den 24 februari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.