Sabotaget i Östersjön

Skriftlig fråga 2023/24:314 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-29
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

En finsk kabel, en rysk gasledning och en svensk datakabel. Den senaste tiden har det återkommande kommit rapporter om olika former av sabotage mot kritisk infrastruktur i Östersjön. Sabotagen är invecklade, och det är troligt att det är en statlig aktör som ligger bakom dem. Till följd av vad som skett ser vi nu hur Östersjön ska börja patrulleras med 20 fartyg, och Försvarsminister Pål Jonson har också meddelat att Sverige bidrar i insatsen med två Visbykorvetter.

Att fientliga krafter går så långt att de saboterar kritisk infrastruktur i form av exempelvis kablar eller rör på havsbotten är oroväckande. För ungefär en vecka sedan uttryckte även Estlands försvarsminister att det var ett kinesiskt fartyg med rysk koppling som har orsakat en del av sabotaget genom att dra ett ankare på havsbotten i hundratals kilometer. Att sabotagen varit koordinerade har även bekräftats av vår svenske försvarsminister, som hänvisat till de uppgifter som framkommit efter att ett ubåtsbärgningsfartyg hade genomfört dykningar.

Mot bakgrund av vad vi har sett står det klart att åtgärder måste vidtas, och därför är det rimligt att förvänta sig att regeringen har lyft dessa händelser med berörda parter.

Utrikesminister Tobias Billström önskas därför svara på följande fråga:

 

Vilka kontakter med utländska kollegor har tagits mot bakgrund av sabotaget i Östersjön, och har ministern lyft detta med kinesiska företrädare?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:314 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 16897 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:314 av Markus Wiechel (SD)
Sabotaget i Östersjön

Markus Wiechel har frågat mig vilka kontakter med utländska kollegor som har tagits mot bakgrund av skador på undervattensinfrastruktur i Östersjön, och om jag har lyft detta med kinesiska företrädare.

Den 7-8 oktober uppkom tre olika skador: i estnisk ekonomisk zon en skada på en fiberoptisk sjökabel som går mellan Sverige och Estland; i finländsk ekonomisk zon en skada på en gasledning mellan Estland och Finland samt i estnisk ekonomisk zon en skada på en fiberoptisk sjökabel mellan Estland och Finland.

Estniska och finländska myndigheter utreder händelserna som inträffade i ländernas respektive ekonomiska zoner. Utredningarna har konstaterat att det finns kopplingar mellan händelserna och att de har uppstått genom yttre mänsklig påverkan, men det kvarstår att utreda om skadorna har uppstått med avsikt eller oavsiktligt.

Regeringen och ansvariga myndigheter tog tidigt kontakt med sina motparter i Finland och Estland. Svenska myndigheter har bistått utredningarna. Försvarsmaktens fartyg HMS Belos har bland annat undersökt skadan på kabeln mellan Sverige och Estland i nära samverkan med Estland.

Händelserna betonar vikten av resiliens, robusthet, skydd och redundans för kritisk undervattensinfrastruktur. Inom Nato och EU vidtar vi tillsammans med våra partners åtgärder för att stärka skyddet, samt främja redundans och resiliens för kritisk undervattensinfrastruktur. Den 28 november beslutade försvarsministrarna inom Joint Expeditionary Force (JEF) att öka den militära närvaron i Östersjöområdet för att skydda kritisk infrastruktur under vatten. Beslutet var även ett svar på det uppdrag som JEF-ländernas stats- och regeringschefer gav försvarsministrarna vid toppmötet den 13 oktober på Gotland om att se över hur JEF kan användas för att öka skydd av kritisk undervattensinfrastruktur. Sverige deltar med två korvetter.

Stockholm den 6 december 2023

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.