Till innehåll på sidan

Säkerheten för svensk vindkraft

Skriftlig fråga 2020/21:2400 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-03-31
Överlämnad
2021-03-31
Anmäld
2021-04-06
Sista svarsdatum
2021-04-07
Svarsdatum
2021-04-14
Besvarad
2021-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Under föregående mandatperiod utredde Statens haverikommission det vindkraftverk som kollapsade på julafton 2015 i Lemnhults vindkraftspark utanför Vetlanda. I slutrapporten från denna utredning lade man fram flera förslag till åtgärder som man ansåg nödvändiga för att förhindra ytterligare olyckor från att ske.

Trots detta har inte säkerheten stärkts sett till det faktiska utfallet, snarare tvärtom. Bara under det gångna året har flera olyckor inträffat:

  • 7 april 2020 – Under ett oväder gick en vinge av på ett av vindkraftverken i Mjölby kommun.
  • 11 maj 2020 – Ett vindkraftverk i Ersträsk, Piteå, gick i så kallat övervarv. När man till slut fick stopp på den skenande rotorn var tornet redan skadat. Vinden hade fått maskinen i toppen av tornet att ge vika och falla till marken från 139 meters höjd.
  • 6 september 2020 – Ett rotorblad lossnade från ett vindkraftverk i Ömossa vindkraftspark i Österbotten.
  • 25 september 2020 – Ännu ett rotorblad lossnar och slungas i väg i Ömossa.
  • 21 augusti 2020 – Åmot-Lingbo vindkraftspark drabbas av en havererad turbin. En hel vinge bryts av och faller ned.
  • 21 november 2020 – Ett av de 230 meter höga vindkraftverken norr om Skellefteå faller till backen och som även var av samma fabrikat som det Statens haverikommission utredde 2015.

Med anledning av att ytterligare ett vindkraftverk rasade under hösten ställde jag en skriftlig fråga till Eva Nordmark om vad regeringen avsåg att vidta för åtgärder för att stärka säkerheten vid montering av vindkraftverk och under vindkraftverkens hela livslängd. Hon redogjorde i svaret då för rådande situation men undvek konsekvent att svara på frågan.

I slutet av mars nu i år inträffade ytterligare en olycka i Ersträsk, vilket är den andra på mindre än ett år. Denna gång skadades ett rotorblad på ett av verken som sedan gick av helt.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Anser ministern att marknadskontrollen som utövas är tillräcklig och leder till ett önskat resultat, och avser ministern och regeringen att vidta några ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten för såväl allmänheten som den personal som arbetar med vindkraft?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2400 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)


Svar på fråga 2020/21:2400 Säkerheten för svensk vindkraft och fråga 2020/21:2398 Säkerheten vid svenska vindkraftsverk båda av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig om jag anser att marknadskontrollen som utövas är tillräcklig och leder till ett önskat resultat, och om jag och regeringen avser vidta några ytterligare åtgärder för att stärka säkerheten för såväl allmänheten som den personal som arbetar med vindkraft. Mattias Bäckström Johansson har frågat statsrådet Anders Ygeman om regeringen avser att vidta några åtgärder för att stärka säkerheten för och vid svenska vindkraftsverk. Ansvarsfördelningen i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på båda frågorna.

Vindkraftverk omfattas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om maskiner (AFS 2008:3). Föreskrifterna riktar sig till tillverkare, importörer och i viss utsträckning distributörer och genomför EU:s maskindirektiv i svensk lag.

Arbetsmiljöverket är den myndighet som har tillsynsansvar enligt maskindirektivet medan det är tillverkaren som ska se till att maskinen är säker. Detta innebär att Arbetsmiljöverket kontrollerar att maskiner som omfattas av maskindirektivet inte äventyrar hälsa och säkerhet för personer samt i förekommande fall husdjur eller egendom. Marknadskontroll sker i form av informationsinsatser, planerade kontroller hos tillverkare, importörer eller återförsäljare eller i form av reaktioner på rapporterade olyckor, klagomål från allmänheten eller varningar från myndigheter i andra länder. Marknadskontroll omfattar inte förhandskontroll eller kontroller av produkter i bruk. Regeringen tillsatte i augusti 2019 en statlig utredning med anledning av en ny horisontell EU-förordning om marknadskontroll (EU) 2019/1020). Utredningen lämnade sitt betänkande ”Enhetlig och effektiv marknadskontroll” (SOU 2020:49) i slutet av augusti 2020. Betänkandet har remitterats och ärendet bereds i Regeringskansliet. Tillsyn av vindkraftsparker enligt miljöbalken utförs av antingen länsstyrelsen eller den kommunala nämnden med ansvar för miljö- och hälsoskyddsfrågor beroende på om verksamheten är tillstånds- eller anmälningspliktig. I tillsynen ingår att kontrollera att verksamhetsutövaren följer tillståndet och de däri föreskrivna villkoren (26 kap. miljöbalken).

Arbetsmiljöverkets marknadskontroll består av två delar, dels en bedömning om vindkraftverket i fråga uppfyller kraven, dels att agera i syfte att säkerhetsställa att bristerna rättas till. Vid inspektion kontrolleras att den som har arbetsgivaransvaret uppfyller gällande krav för en säker arbetsmiljö.

Att EU:s produktregler följs är både en fråga om att säkerställa en hög skyddsnivå och att främja rättvis konkurrens. En god ordning på produktmarknaden är ett verktyg för en arbetsmiljö med enbart säkra produkter på våra arbetsplatser, för såväl arbetstagare som konsumenter.

Stockholm den 14 april 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.