Till innehåll på sidan

Säkerheten i fråga om medborgarskapsärenden

Skriftlig fråga 2020/21:1917 av Jonas Andersson i Skellefteå (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-22
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-03-03
Svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kraven för att upptas till svensk medborgare har varit historiskt låga under 2000-talet. Sverigedemokraterna har alltid velat uppvärdera medborgarskapet, med ett antal kriterier som ska uppfyllas. Det gäller längre vistelsetid, språkkrav, vandelskrav för alla och basala kunskapskrav om hur det svenska demokratiska samhället fungerar.

Till skillnad från flera länder i Sveriges närhet saknar Sverige dock helt möjlighet att återkalla eller ogiltigförklara ett beslut om att uppta en utlänning till medborgare, även om beslutet fattats på felaktiga grunder. Ett medborgarskap utan större krav kombinerat med en omöjlighet att reversera felaktiga beslut gör systemet ytterst sårbart för påtryckningar och korruption.

För att fatta beslut i medborgarskapsärenden krävs i dag i många fall endast beslut av en enskild handläggare vid Migrationsverket. Enligt uppgifter i Bulletin görs ingen säkerhetsklassning eller vandelsprövning av en anställd innan denne får beslutanderätt i medborgarskapsärenden.

Besluten kan enligt samma artikel även fattas av personer som själva saknar svenskt medborgarskap, vilket innebär en ökad risk för dubbla lojaliteter.

Fram tills att dessa problem har åtgärdats framstår det som högst nödvändigt att minska riskerna för att medborgarskap delas ut på felaktiga grunder.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att lägga fram förslag om möjligheten att återkalla medborgarskap som delats ut på felaktiga grunder, och vad anser ministern om att införa en obligatorisk säkerhetsklassning av handläggare som hanterar medborgarskapsärenden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1917 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2020/21:1917 av Jonas Andersson (SD)
Säkerheten i fråga om medborgarskapsärenden

Jonas Andersson har frågat mig om regeringen avser att lägga fram förslag om möjligheten att återkalla medborgarskap som beviljats på felaktiga grunder och vad jag anser om att införa en obligatorisk säkerhetsklassning av handläggare som hanterar medborgarskapsärenden.

Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap. Det följer av 2 kap. 7 § regeringsformen. För att införa en möjlighet till återkallelse av medborgarskap skulle därför en grundlagsändring krävas.

I likhet med andra grundlagsändringar bör en sådan förändring stödjas av en bred majoritet i riksdagen för att genomföras. Så är inte fallet idag, och regeringen har därför inte för avsikt att ta några initiativ i denna fråga.

Alla myndigheter ansvarar för att bedriva ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete och att identifiera risker, hot och sårbarheter i den egna verksamheten. Likaså är det myndighetens ansvar att bedöma om den bedriver säkerhetskänslig verksamhet och vilket behov av säkerhetsskydd detta i så fall medför. Om en anställning ska placeras i en säkerhetsklass och vilken säkerhetsklass som anställningen i så fall ska placeras i beror på i vilken utsträckning personen i fråga får del av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och vilken skada för Sveriges säkerhet som personen kan orsaka genom sin anställning.

Enligt den information som inhämtats arbetar Migrationsverkets säkerhetsfunktion löpande med att utveckla och förbättra säkerheten på myndigheten. Myndigheten utför i dagsläget också en översyn över alla Migrationsverkets roller för att avgöra vilka anställningar som ska placeras i säkerhetsklass. Det kan i sammanhanget också nämnas att det inom Regeringskansliet pågår arbete med att ta fram lagförslag som bl.a. syftar till att stärka tillsynen på området.

Stockholm den 10 mars 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.