Till innehåll på sidan

Säkerheten vid kärnkraftverken med anledning av det senaste olyckstillbudet vid Forsmarks kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2005/06:1971 av Stenmark, Rigmor (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-03
Besvarad
2006-08-16
Besvarad
2006-08-17
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 augusti

Fråga 2005/06:1971 av Rigmor Stenmark (c) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Säkerheten vid kärnkraftverken med anledning av det senaste olyckstillbudet vid Forsmarks kärnkraftverk

Snabbstoppet vid Forsmarks kärnkraftverk var ett av de allvarligaste tillbuden för en kärnkraftsolycka sedan Tjernobylolyckan hävdar såväl den förre konstruktionschefen vid Forsmark som företrädare för SKI. Den förre hävdar att Forsmark 1 var nära en härdsmälta medan den senare tillbakavisar det påståendet men medger att det var en allvarlig händelse. Olyckstillbudet visar återigen på att kärnkraft inte är den säkra metoden som vi ska ha för att få energi i landet. Arbetet med alternativa energikällor måste med all kraft intensifieras.

Säkerheten vid våra kärnkraftverk måste också med all kraft förbättras. Det får inte ske någon kärnkraftsolycka i Sverige som har med bristande säkerhetsåtgärder att göra. Det finns en rad frågor som måste få ett svar. Hur och varför en så stor störning kunde nå så långt in i systemet innan några skydd aktiverades och oskadliggjorde faran är en av många frågor. Får personalen kontinuerlig utbildning och följer säkerhetsnämnderna vid kärnkraftverken noggrant upp verksamheten vid kärnkraftverken? Får konsumenterna och inte minst de närboende vid kärnkraftverken kontinuerligt information om verksamheten? Finns det en aktuell planering för hur informationen och eventuell evakuering av närboende ska skötasom en olycka trots allt sker?

Min fråga till ansvarigt statsråd:

På vilket sätt kommer statsrådet att följa upp säkerhetsarbetet vid alla våra kärnkraftverk i Sverige och på vilket sätt avser statsrådet att informera Sveriges riksdag om detta?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1971 besvarad av

den 16 augusti

Svar på frågorna 2005/06:1971 om säkerheten vid kärnkraftverken med anledning av det senaste olyckstillbudet vid Forsmarks kärnkraftverk och 1972 om Forsmark 1

Statsrådet Lena Sommestad

Rigmor Stenmark har frågat Mona Sahlin på vilket sätt hon kommer att följa upp säkerhetsarbetet vid alla våra kärnkraftverk i Sverige och på vilket sätt hon avser att informera Sveriges riksdag om detta. Vidare har Åsa Torstensson frågat Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta för att allmänheten ska erhålla fullständig information om vad som inträffade vid Forsmark 1 och om det fanns risk för härdsmälta i reaktorn.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Eftersom frågorna avser samma händelse vid Forsmark 1 besvarar jag dem i ett sammanhang.

Den 25 juli 2006 snabbstoppades reaktorn Forsmark 1 på grund av en kortslutning i ett ställverk. Säkerhetssystemet reagerade på elfelet och snabbstoppade reaktorn. I samband med snabbstoppet inträffade andra störningar i elsystemet som måste klargöras innan reaktorn kan tas i drift. Bland annat fungerade inte två av de fyra dieselgeneratorer som ska starta automatiskt. Statens kärnkraftinspektion (SKI) som är tillsynsmyndighet för reaktorsäkerheten utreder nu händelsen vid Forsmark 1 och vilken betydelse händelsen kan ha för säkerheten. SKI har tillstyrkt fortsatt drift av reaktorerna Forsmark 3, Oskarshamn 3 samt Ringhals 1@4. För övriga reaktorer utreds grundorsaker för att fastställa behov av åtgärder.

När det gäller de svenska kärnkraftsreaktorerna har alltid säkerhetsfrågorna varit i fokus och säkerhetshöjande åtgärder vidtas ständigt. Regeringen hålls kontinuerligt informerad om strålskydds- och säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken, bland annat genom Statens strålskyddsinstituts och SKI:s årliga rapportering av läget. Strålskydds- och säkerhetsläget redovisas också varje år översiktligt i budgetpropositionen under miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö.

När det gäller frågor som rör kärnsäkerheten har SKI som policy att offentliggöra inkomna handlingar och egna granskningsrapporter. Händelsen den 25 juli utgör inget undantag och information om händelsen finns att tillgå för alla via SKI:s hemsida (www.ski.se).

Flera säkerhetsutredningar har genomförts under årens lopp. Senast år 2002 tillsatte regeringen en utredning för att se över förutsättningarna för säkerheten vid våra kärnkraftverk. Detta skedde mot bakgrund av de omvärldsförändringar som skett rörande liberaliseringen av elmarknaden, ändrade ägandeförhållanden, nya former av hot samt den påbörjade avvecklingen av kärnkraften. En internationell granskning av svenskt säkerhetsarbete sker vart tredje år inom ramen för kärnsäkerhetskonventionen. Den senaste granskningen ägde rum år 2005 med gott svenskt resultat.

För närvarande utreder SKI händelsen vid Forsmark 1 och hur händelsen kan påverka övriga reaktorer. När SKI:s slutrapport är redovisad för regeringen kommer regeringen att ta ställning till vilka åtgärder som då kan behöva vidtas. I det sammanhanget kommer jag också att ta ställning till hur riksdagen på bästa sätt kan informeras om säkerhetsläget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.