Till innehåll på sidan

Säkerheten vid svenska lärosäten

Skriftlig fråga 2007/08:511 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-18
Anmäld
2007-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-01-09
Svar anmält
2008-01-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga

2007/08:511 Säkerheten vid svenska lärosäten

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

På flera håll i Sverige vittnar lärosäten om att lärare och forskare känner sig hotade eller trakasserade av politiska orsaker. Ett ämne som av vissa grupper anses kontroversiellt är folkmordet på assyrierna under första världskriget. Forskare inom detta ämne har upplevt att de utsatts för grova hot.

Det brutala mordet på universitetslektor Fuat Deniz, en internationellt erkänd expert på folkmordet på assyrierna, har ännu inte lösts. Enligt polisen i Örebro utreds bland annat möjligheten att det ska vara ett politiskt motiverat mord.

Vi bör slå vakt om öppenheten vid våra svenska lärosäten. Samtidigt måste vi förhindra att just denna öppenhet utnyttjas för att hota, trakassera eller skada dem som uttrycker för dem misshagliga åsikter. Rättsvårdande myndigheter har ett ansvar att garantera att forskare och lärare vid svenska lärosäten, i skydd av yttrandefriheten, ska kunna föra fram sina åsikter och forskningsresultat utan rädsla för repressalier.

Ett sätt att förhindra våld med politiska förtecken är att stärka det förebyggande underrättelsearbetet mellan kriminalunderrättelseverksamheten och säkerhetspolisen, i syfte att kvalitetshöja polisens underrättelsearbete. Ett förbättrat personskydd är också av största vikt för att förebygga att hot omsätts i handling.

Vilka åtgärder är justitieminister beredd att vidta för att förebygga att anställda och studenter vid svenska lärosäten utsätts för hot eller våld?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:511 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 januari

Svar på fråga

2007/08:511 Säkerheten vid svenska lärosäten

Justitieminister Beatrice Ask

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förebygga att anställda och studenter vid svenska lärosäten utsätts för hot eller våld.

Regeringen ser allvarligt på brottslighet som riktas mot människors grundläggande fri- och rättigheter. Det är oacceptabelt om våld och hot mot forskare leder till att vetenskapligt arbete begränsas eller omöjliggörs. Det är också viktigt att slå vakt om universitetens och högskolornas öppenhet mot samhället i övrigt.

Ett väl utvecklat underrättelse­arbete inom polisen är viktigt för att förebygga och bekämpa brott. Införandet av polisens underrättelsemodell (PUM) är ett exempel på en kvalitetshöjande insats som vidtagits på det här området. Det är ett arbete som regeringen ser positivt på.

När det gäller brottlighet med politiska motiv samverkar polisens kriminalunderrättelsetjänst med Säkerhetspolisen. När man misstänker brott, exempelvis hot och våld mot universitetsanställda och studenter, är ett samarbete mellan polisen och universitet och högskolor viktigt för att på ett tidigt stadium kunna bedriva ett förebyggande arbete. Ytterst kan möjligen detta leda fram till bedömningen att det krävs särskilda skyddsinsatser i form av till exempel personskydd. Dessförinnan finns det dock en rad andra åtgärder som polisen och universiteten kan vidta för att förebygga brott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.