Till innehåll på sidan

Säkerheter vid undersökningstillstånd

Skriftlig fråga 2012/13:375 av Lundqvist-Brömster, Maria (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-12
Anmäld
2013-03-12
Besvarad
2013-03-20
Svar anmält
2013-03-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 mars

Fråga

2012/13:375 Säkerheter vid undersökningstillstånd

av Maria Lundqvist-Brömster (FP)

till näringsminister Annie Lööf (C)

I länsmedierna i Västerbotten har det framkommit att det förekommer stora brister kring åtaganden och ansvar hos företag som fått tillstånd från staten att leta efter mineraler. Det aktuella fallet berör företaget Blackstone Nickel AB, som inte har betalat Grans sameby för kostnader i samband med undersökningsarbeten i Vindelfjällens naturreservat. Staten hade krävt 50 000 kronor i säkerhet i samband med att bolaget fick tillstånd att leta efter mineraler i området. Skulden till Grans sameby uppgår till 800 000 kronor.

Företaget har enligt medierna varit omöjligt att nå trots att man försökt från såväl samebyn som Kronofogdemyndigheten och Bergsstaten. Bergsstaten, som beviljat företaget att borra efter malm mitt i Vindelfjällens naturreservat, säger sig inte ha något ansvar för utebliven betalning eller för att man inte har granskat bolagets ekonomi innan beslut fattades. Den statliga offentliga utredning som tittat på lagarna och reglerna kring undersökningstillstånd och krav på arbetsplaner har inte uppmärksammat att det ofta inte krävs mer än 50 000 kronor i säkerhet när bolag beviljas undersökningstillstånd.

I dessa fall borde man kunna kräva någon form av säkerhet från företaget som kan motsvara de kostnader som kan uppstå i samband med att man får undersökningstillstånd beviljat.

Denna ordning sätter både samebyar och markägare i mycket ekonomiskt utsatta och besvärliga situationer.

Min fråga till näringsministern är:

Kommer näringsministern att vidta några åtgärder för att detta inte ska upprepas?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:375 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 20 mars

Svar på fråga

2012/13:375 Säkerheter vid undersökningstillstånd

Näringsminister Annie Lööf

Maria Lundqvist-Brömster har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att den situation som har uppkommit i Västerbotten, där ett utländskt prospekteringsföretag har ”smitit” från av domstol utdömd ersättning till en sameby, inte ska upprepas.

Det som inträffat är fullständigt oacceptabelt och vår regering tar helt avstånd från att bolag beter sig på det här sättet. Bergsstaten har delgivit den företrädare bolaget har i Kanada, enligt registreringsbeviset som finns hos Bolagsverket, att snarast återkomma med besked om vem som har rätt att teckna bolagets firma i Sverige.

För att undvika sådana här situationer är det viktigt att säkerheten som lämnas av tillståndsinnehavaren är tillräckligt stor för att ersätta eventuella kostnader som uppstår i samband med prospekteringen. Om markägaren anser att säkerheten som bergmästaren har fastställt i undersökningstillståndet är otillräcklig, har markägaren redan i dag möjlighet enligt minerallagen att få beloppet prövat av länsstyrelsen. I översynen som nyligen har gjorts av delar av minerallagen föreslår utredaren bland annat att det i arbetsplanen bör framgå tydligare hur eventuella skador ska regleras, vilken form av säkerhet tillståndshavaren har för att fullfölja utbetalningen av ersättningen, en bedömning av hur stor skada undersökningsarbetet kommer att medföra och storleken på säkerheten. På så sätt får markägaren eller annan innehavare av särskild rätt, till exempel renskötselrätt, förbättrad möjlighet att bedöma om säkerheten är tillräckligt stor för att täcka kostnaden för eventuella skador och invända mot arbetsplanen om den ställda säkerheten anses vara för låg. Utredningen är just nu ute på remiss och regeringen kommer att återkomma med ställningstaganden kring utredarens förslag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.