Säkerhetsläckor inom myndigheter

Skriftlig fråga 2017/18:1233 av Jeff Ahl (-)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-04-26
Överlämnad
2018-04-26
Anmäld
2018-04-27
Svarsdatum
2018-05-09
Sista svarsdatum
2018-05-09
Besvarad
2018-05-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Jag med flera börjar bli allvarligt oroade över att vitala myndigheter hanterar hemligstämplad information på ett sätt som är allt annat än acceptabelt. Det gäller dels det uppmärksammade haveriet där Transportstyrelsen spelade huvudroll, dels en läcka från Sveriges krigsarkiv och dels nu senast när FMV slarvat med hemliga handlingar.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att öka säkerhetsmedvetenheten inom det svenska myndighetsväsendet?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1233 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/02595

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1233 av Jeff Ahl (-)
Säkerhetsläckor inom myndigheter

Jeff Ahl har frågat försvarsminister Peter Hultqvist vad han och regeringen avser att göra för att öka säkerhetsmedvetenheten inom svenska myndigheter. Frågan har överlämnats till mig.

Som regeringen framhållit i flertalet sammanhang är det ytterst myndigheten själv som är ansvarig för att hemlig information hanteras på rätt sätt. I säkerhetsskyddslagen och säkerhetsskyddsförordningen anges hur hemlig information ska skyddas och hanteras. Det är upp till varje verksamhet som omfattas av lagstiftningen att identifiera vilken hemlig information som hanteras och vidta åtgärder för att skydda den på rätt sätt. Här finns utrymme för förbättringar och regeringen har därför vidtagit en rad åtgärder.

I regleringsbreven för 2017 för samtliga 46 så kallade bevakningsansvariga myndigheter gav regeringen myndigheterna i uppdrag att redovisa vilka övergripande åtgärder som vidtagits för att bedriva ett systematiskt säkerhetsskyddsarbete. Uppdragen redovisades i februari 2018. Flera myndigheter med nyckelroller på området, såsom Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har också fått särskilda regeringsuppdrag rörande informations- och cybersäkerhet.

Den 15 februari 2018 beslutades propositionen 2017/18:89 Ett stärkt och modernt skydd för Sveriges säkerhet – ny säkerhetsskyddslag. Förslagen innebär en utvidgning av det område som träffas av säkerhetsskyddslagen och innebär en ambitionshöjning på området. Den nya lagen, som föreslås träda ikraft den 1 april 2019, förtydligar kraven på skydd av säkerhetskänslig verksamhet, det vill säga våra mest skyddsvärda verksamheter.

Regeringen har även nyligen sett till att skärpa kontrollen över statliga myndigheters utkontraktering genom ett tillägg i befintlig lagstiftning. Från och med den 1 april 2018 gäller att statliga myndigheter ska samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten innan de genom upphandling ger externa leverantörer tillgång till eller möjlighet att förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler (utkontraktering). Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten får också möjlighet att förelägga myndigheten att vidta säkerhetshöjande åtgärder och ges ytterst vetorätt i frågan.

Just nu pågår även en utredning om åtgärder för att förebygga att säkerhetskänslig information och verksamhet utsätts för risker i samband med utkontraktering, överlåtelse och upplåtelse av verksamhet som har betydelse för rikets säkerhet. Utredningen ska också föreslå ett system med sanktioner i säkerhetsskyddslagen och se över tillsynsstrukturen när det gäller säkerhetsskyddet. Den 18 januari 2018 fick utredningen ett tilläggsdirektiv att analysera om det bör införas en skyldighet för verksamhetsutövare att även träffa säkerhetsskyddsavtal i andra sammanhang än upphandling. Utredningen ska redovisa sina förslag den 31 oktober 2018.

Stockholm den 9 maj 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.