Säkra rastplatser för yrkeschaufförer

Skriftlig fråga 2019/20:774 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-01-17
Överlämnad
2020-01-20
Anmäld
2020-01-21
Svarsdatum
2020-01-29
Sista svarsdatum
2020-01-29
Besvarad
2020-01-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att ha säkra rastplatser för lastbilar längs vårt vägnät är viktigt ur ett säkerhetsperspektiv för chauffören, men också för godset som transporteras. Tråkigt nog har under senare år en hel del stölder ägt rum mot lastbilar som ställts upp på rastplatser där chauffören ska inta sin rast och vila.

På många håll införs nu säkra rastplatser – platser som blir inhägnade för att få en högre säkerhetsklass. Det är viktigt att det finns säkra rastplatser över hela landet och att Trafikverket hela tiden jobbar med denna fråga vid ny infrastrukturplanering, ser över var det saknas säkra rastplatser och planerar för att åtgärda problemen. Åkerierna bör kunna betala en symbolisk summa för att under nätterna kunna stå tryggt och säkert på dessa platser. Staten bör också i sin roll som ansvarig för väghållningen se till att åkerierna vill och väljer att nyttja dessa rastplatser. Det kan handla om att lyssna in, till exempel från Sveriges Åkeriföretag, hur och var dessa rastplatser bör placeras. 

Det är också viktigt att de åkerier som ej är hemmahörande i Sverige hittar till dessa säkra rastplatser och betalar en peng för det och inte står längs med andra rastplatser eller vägrenar.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth blir därför:

 

Vad tänker ministern göra för att se till att de säkra rastplatserna ökar i Sverige så att alla åkerier – såväl svenska som internationella – hittar till och använder dessa?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:774 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2020/

00160/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:774 av Mikael Larsson (C)
Säkra rastplatser för yrkeschaufförer

Mikael Larsson har frågat mig vad jag tänker göra för att se till att de säkra rastplatserna ökar i Sverige så att alla åkerier - såväl svenska som internationella - hittar till och använder dessa.

Det är inte acceptabelt att yrkesförare känner en oro för att utsättas för brott. Att känna sig trygg i sin yrkesutövning är också en fråga om god arbetsmiljö. Det är därför viktigt att det finns trygga och säkra uppställningsplatser där föraren kan parkera för att ta sin rast eller vila. Som en del i regeringens arbete med att skapa ordning och reda på vägarna gav därför regeringen Trafikverket sommaren 2018 i uppdrag att göra en översyn av hur bristen på säkra uppställningsplatser för yrkestrafiken längs större vägar kan avhjälpas. I uppdraget ingår vidare att i samband med planering av ny infrastruktur och ombyggnationer samt i samband med trimningsåtgärder i vägnätet planera för åtgärder som underlättar för en privat etablering av säkra uppställningsplatser i anslutning till vägnätet. Trafikverket ska även göra en översyn av åtgärder som bidrar till att höja säkerheten på övriga rast- och uppställningsplatser efter vägnätet samt vilka utökade möjligheter den nya kamerabevakningslagen har för att bidra till en ökad säkerhet i detta sammanhang.

Jag vill dock framhålla att även arbetsgivaren har ett ansvar för att föraren har en god, inklusive trygg och säker, arbetsmiljö. Det innebär bland annat att arbeta med riskförebyggande åtgärder när det finns risk att en arbetstagare utsätts för våld eller hot om våld.

Brottsligheten är hämmande såväl för enskilda som för företag och samhället i stort. Den behöver motverkas med samlad kraft. I det arbetet har Polismyndigheten en viktig roll i att vidta de åtgärder som den bedömer nödvändiga för en ökad trygghet i hela samhället, så också på rastplatser. Regeringen genomför nu historiska satsningar på svensk polis. En fortsatt ökning av antalet polisanställda bedöms förbättra förutsättningarna för ett än mer effektivt och ändamålsenligt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.

En omfattande inventering av landets trafikkontrollplatser har gjorts av Polismyndigheten och Trafikverket. Detta har resulterat i att Trafikverket har påbörjat en upprustning av 20 prioriterade kontrollplatser.

Ett tryggt samhälle för alla är en viktig fråga för regeringen och jag kommer att fortsätta följa frågan för att kunna agera vid behov.

Stockholm den 27 januari 2020

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.