Sälarnas situation

Skriftlig fråga 2020/21:816 av Elin Lundgren (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-01
Överlämnad
2020-12-02
Anmäld
2020-12-03
Sista svarsdatum
2020-12-09
Svarsdatum
2020-12-15
Besvarad
2020-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det finns uppgifter om att sälarna i sälreservatet vid Hälsingekusten svälter. Det rapporteras att det är så illa att sälarnas bröstkorg syns. Sälarna är just nu så många att det är svårt för djuren att hitta föda. Med minskade fiskebestånd på grund av industrifisket blir det ännu svårare, och sälarna letar sig in i skärgården, något som inte hänt förut. Utbredningen av skarv gör inte situationen bättre för vare sig fiskare, fiskar eller miljö. Det är positivt att skyddsjakt på säl nu är tillåten. Mer behöver dock göras.

Jag vill därför fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Har statsrådet för avsikt att vidta några åtgärder för att förbättra sälarnas situation och förhindra svälten som nu råder?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:816 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:816 av Elin Lundgren (S)
Sälarnas situation

Elin Lundgren har frågat mig om jag har för avsikt att vidta några åtgärder för att förbättra sälarnas situation och förhindra svälten som nu råder.

Det finns i dag livskraftiga populationer av gråsäl och vikare i Östersjön samt knubbsälar i Västerhavet. Gråsälspopulationen i Östersjön har haft en mycket stark tillväxt de senaste åren och bedöms nu ha gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet. Problem med sälarnas hälsotillstånd kan bl.a. uppstå när koncentrationen av säl inom ett område är hög i förhållande till tillgången på fisk. Sälen är en mobil art som har visat sig kunna förflytta sig långa sträckor. Förflyttning kan ske beroende på födotillgång eller om de blir störda. Gråsälen är vår största sälart och har ett relativt stort födobehov. Det kan tillsammans med andra påverkansfaktorer medföra negativa effekter på flera olika fiskbestånd.

Östersjöns ekosystem kräver brådskande och omfattande åtgärder för att hantera grundorsakerna till de viktigaste miljöproblemen som föroreningar, övergödning och försämrade livsmiljöer, vilket påverkar fiskbestånden och havsmiljön i sin helhet negativt. För flera fiskarter längs kusten medför den rådande miljösituationen att beståndssituationen är dålig. Regeringen har därför satsat över 200 miljoner kronor årligen för havsmiljöarbetet under 2020–2022.

Havs- och vattenmyndigheten ansvarar för att förvalta sälen tillsammans med Naturvårdsverket och har nyligen uppdaterat sin förvaltningsplan för gråsäl. Havs- och vattenmyndigheten bevakar hur de svenska sälbestånden mår. Genom fotografering från flyg och båt under de perioder när sälarna byter päls och befinner sig på land, är myndighetens ambition att få en aktuell bild av populationernas storlek och reproduktion över tid, men också hur de mår och hur de förflyttar sig. Undersökningarna samordnas med berörda grannländer.

Stockholm den 14 december 2020

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.