Salmon action plan

Skriftlig fråga 2005/06:1801 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-13
Anmäld
2006-06-13
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2005/06:1801 av Ingegerd Saarinen (mp) till statsrådet Lena Sommestad (s)

Salmon action plan

I Sverige klipps fettfenan på den odlade laxen innan den släpps ut. Avsikten är bevarandet av vildlaxen @ och laxöringen. Detta sker som ett resultat av en överenskommelse mellan länderna runt Östersjön som löper 1997@2010.

Tyvärr lever inte övriga länder runt Östersjön upp till överenskommelsen och detta gör även det svenska skyddet av viltstammarna mindre effektivt än det borde vara. Mest anmärkningsvärt är att Finland inte följer planen. Andra viktiga länder som borde arbeta enligt planen är Lettland och Polen. Planen behöver aktualiseras och förnyas så att den gäller även efter 2010.

Vad tänker ministern göra för att salmon action plan ska efterlevas av övriga länder som berörs av överenskommelsen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1801 besvarad av

den 26 juni

Svar på fråga 2005/06:1801 om Salmon action plan

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Ingegerd Saarinen har frågat mig vad jag tänker göra för att Salmon action plan ska efterlevas av övriga länder som berörs av överenskommelsen.

Inom ramen för arbetet med att utveckla ett selektivt fiske på den odlade laxen i Östersjön är all odlad lax som sätts ut i Östersjön från svenska laxodlingar från och med våren 2004 fettfeneklippt. Inom åtgärdsprogrammet för lax (Salmon action plan, SAP), det vill säga den internationella aktionsplanen för Östersjölaxen, ses fettfeneklippning som en möjlighet för att kunna uppnå målsättningen med planen. Beslut om fettfeneklippning tas dock nationellt.

Målsättningen för SAP är att uppnå minst 50 % av den potentiella produktionen av vild lax i Östersjön och varje laxälv senast 2010. SAP har legat under det regionala organet International Baltic Sea Fisheries Commission (IBSFC) som upphört. Sverige kommer därför att driva frågan om att SAP ska fortsätta att gälla inom ramen för den gemensamma fiskeripolitiken och att alla inblandade länder respekterar rekommendationen om fettfeneklippning. Vidare eftersträvas i bilaterala överenskommelser med Ryssland att anadroma och katadroma fiskarter, vilket inkluderar lax, ska kunna hanteras. Vi har för avsikt att ta upp frågan med berörda länder. Även inom ramen för den regionala nämnden som bildats för Östersjön (RAC) finns en arbetsgrupp för lax och öring som har möjlighet att verka för att överenskommelser angående lax och öring efterlevs och att nya förslag kan diskuteras.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.