Till innehåll på sidan

samarbetet mellan regering och riksdag i EU-frågor

Skriftlig fråga 2001/02:884 av Strömbom, Inger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-14
Anmäld
2002-03-19
Besvarad
2002-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 mars

Fråga 2001/02:884

av Inger Strömbom (kd) till statsminister Göran Persson om samarbetet mellan regering och riksdag i EU-frågor

Inför rådsmöten och toppmöten utarbetar regeringen förslag till svensk ståndpunkt. Förslagen redovisas sedan inför EU-nämnden på dess fredagssammanträden.

Men arbetet i unionen består av många olika processer. Ett exempel är kommissionens grönböcker, där medlemsländerna har en relativt lång tid på sig att utarbeta sina ståndpunkter. Vanligtvis inhämtas remissyttranden från näringsliv, verk, myndigheter och organisationer innan den svenska ståndpunkten meddelas kommissionen. Riksdagen har hittills inte aktiverats i detta arbete.

Med anledning av att den svenska riksdagen, till skillnad mot bl.a. de finska och danska parlamenten, inte deltar aktivt i utformningen av de svenska ställningstagandena vill jag ställa följande fråga till statsministern:

Jag förutsätter att regeringen av demokratiska skäl vill låta riksdagen delta på ett tidigare stadium och mer engagerat sätt tillsammans med regeringen i utvecklingen av den svenska Europapolitiken.

Vilka samarbetsformer önskar regeringen föreslå för att göra det möjligt för riksdagen att tidigare delta i utarbetandet av svenska ståndpunkter?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:884 besvarad av

den 21 mars

Svar på fråga 2001/02:884 om samarbetet mellan regering och riksdag i EU-frågor

Utrikesminister Anna Lindh

Inger Strömbom har frågat statsministern vilka samarbetsformer regeringen föreslår för att möjliggöra för riksdagen att tidigare delta i utarbetandet av svenska ståndpunkter. Frågan har överlämnats till mig.

I riksdagsordningens 10 kap. 2 § anmodas regeringen att "informera riksdagen om sin syn på de förslag från Europeiska gemenskapernas kommission som regeringen bedömer som betydelsefulla".

Regeringen fullgör sin informationsplikt genom att till riksdagen löpande överlämna faktapromemorior om kommissionsförslag som gäller viktigare grönböcker, vitböcker (innehåller konkreta förslag till åtgärder inom ett speciellt område), förslag till rättsakter och regelsystem eller principiellt viktiga ändringar i gällande lagstiftning. Detta ger utskotten och EU-nämnden möjlighet att redan på ett tidigt stadium i EU:s beslutsprocess identifiera och bevaka för Sverige viktiga frågor. Faktapromemoriorna överlämnas till riksdagen inom fem veckor från det att den svenska översättningen av förslaget inkommit till rådet. Under innevarande riksdagsår har regeringen hittills överlämnat ett 70-tal faktapromemorior till riksdagen. Faktapromemoriorna publiceras löpande på riksdagens och regeringens hemsidor.

Kommissionens grönböcker får en vid spridning, bl.a. publiceras de på Internet för att ge alla intressenter möjlighet att lämna synpunkter och kommentarer. Grönböckerna innehåller diskussionsunderlag som syftar till att skapa debatt och därmed förse kommissionen med synpunkter som kan beaktas när förslag till ny lagstiftning utarbetas. Även här ges riksdagen möjlighet att i ett tidigt skede bevaka för Sverige viktiga frågor.

Utskotten ska följa arbetet inom sina respektive områden (RO 10 kap. 3 §). Om utskotten så begär är regeringen skyldig att informera utskottet om arbetet inom dess arbetsområde (RO 4 kap. 10 §). De olika fackdepartementen informerar fortlöpande respektive fackutskott vid möten och genom att information överlämnas.

Riksdagen använder sig av tillkännagivanden till regeringen och yttranden från utskotten till EU-nämnden för att framföra sin ståndpunkt.

Jag vill påminna om det gedigna arbete som Riksdagskommittén gjort i förslaget 2000/01:RS1 Riksdagen inför 2000-talet, sedermera antaget av riksdagen, där tydligare former för detta arbete anges.

Vid en jämförelse med andra medlemsstater ger den svenska modellen bilden av ett väl utvecklat samarbete mellan regering och riksdag där riksdagen har goda möjligheter att medverka i utarbetandet av den svenska ståndpunkten. Regeringen välkomnar ökat samarbete med riksdagen i EU-frågor.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.