Till innehåll på sidan

Sambanden mellan effektivt bistånd och förebyggande av terrorism

Skriftlig fråga 2005/06:1391 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-07
Anmäld
2006-04-07
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-04-12
Svar anmält
2006-04-18
Besvarad
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga 2005/06:1391 av Ewa Björling (m) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Sambanden mellan effektivt bistånd och förebyggande av terrorism

Ett viktigt sätt att förebygga terrorism är att stödja demokrati och god samhällsstyrning. I EU:s säkerhetsstrategi från december 2003 slås det fast att det bästa skyddet för vår säkerhet är en värld med välstyrda demokratiska stater. Den svenska politiken för global utveckling och svenska biståndsinsatser ska tillhandahålla viktiga verktyg för detta arbete. Det innebär stort stöd för demokrati och mänskliga rättigheter också i starkt odemokratiska stater tillsammans med korruption och bristande respekt för olika fri- och rättigheter. I regeringens regleringsbrev från 2006 för Sida anges också att det föreligger ett ökat behov av kunskaper om sambanden mellan utveckling, radikalisering och rekrytering till terrorism. Vidare fastslås att bistånd kan vara ett viktigt instrument för att förebygga terrorism.

Min fråga till utrikesminister Carin Jämtin är följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet Jämtin att vidta för att öka kunskaperna om sambanden mellan effektivt bistånd och förebyggande av terrorism när det gäller multilaterala resurser kanaliserade via olika FN-organ?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1391 besvarad av

den 12 april

Svar på fråga 2005/06:1391 om sambanden mellan effektivt bistånd och förebyggande av terrorism

Utrikesminister Carin Jämtin

Ewa Björling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka kunskaperna om sambanden mellan effektivt bistånd och förebyggande av terrorism när det gäller multilaterala resurser kanaliserade via olika FN-organ.

Sveriges biståndspolitik har sin grund i det övergripande målet att reducera fattigdomen. Politiken för global utveckling, PGU, utgår från en helhetssyn på utvecklingens drivkrafter och på de åtgärder som krävs för att uppnå en rättvis och hållbar utveckling. I denna konstateras bland annat att fattigdom, förtryck och diskriminering har säkerhetspolitiska konsekvenser och betonar ett integrerat synsätt på konflikt och utveckling

Orsakerna till terrorism är komplexa. De kan knyta an till utvecklingssamarbetets arenor, aktörer och problemställningar. Det kan vara så att utvecklingssamarbetet, inom ramen för de biståndspolitiska mål vi har i dag, kan vara ett instrument för att på lång sikt förebygga terrorism. Det finns samtidigt en ofullständig kunskap vad gäller till exempel rekrytering till och utveckling av terroristgrupper.

FN:s generalsekreterare väntas inom kort att ge ett förslag till FN-strategi mot terrorism vilket ska behandlas av innevarande generalförsamling. En lång rad olika FN-organ är delaktiga i arbetet med att ta fram underlag till FN-strategin. Ifrån svensk sida kommer vi att noga följa detta arbete, där samordningen och rollfördelningen mellan olika FN-organ är en av de frågor som kommer att behandlas i anslutning till strategin.

Det svenska biståndet för att främja fred och säkerhet identifierar tre huvudsakliga typer av insatser: främjande av dialog, det vill säga insatser för att förändra attityder, främjande av säkerhet, det vill säga insatser som främst är inriktade på beteenden och som kan bidra till att ge ett bättre skydd för individen samt främjande av strukturell stabilitet, det vill säga insatser som medvetet inriktar sig på strukturella eller bakomliggande orsaker i situationer med underliggande spänningar. Svenska konfliktförebyggande insatser bidrar sammantaget till att bekämpa fattigdomen, höja utbildningsnivåerna och bygga demokratiska samhällen, vilket i sig torde motverka möjligheterna för samhällsgrupper med extrema, våldsamma politiska inriktningar att verka och att rekrytera medlemmar.

Behovet av faktasamling och analys därav är fundamentalt. Som ett första led har Sida givits uppdraget att lämna en redogörelse för pågående insatser som bedöms bidra till att direkt eller indirekt motverka uppkomsten av terrorism.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.