sambandscentralen i Bohuslän

Skriftlig fråga 2001/02:783 av Skårvik, Kenth (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-21
Anmäld
2002-03-05
Besvarad
2002-03-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga 2001/02:783

av Kenth Skårvik (fp) till justitieminister Thomas Bodström om sambandscentralen i Bohuslän

Vid studiebesök hos polisen i Uddevalla togs frågan angående framtiden för polisen i Bohuslän upp. Vid en samordning av sambandscentralen med Göteborg och nuvarande sambandscentraler i Västra Götaland leder detta troligen till en flyttning till Göteborg. Det skulle således bli en för hela regionen. Detta skulle innebära att allt sköts från Göteborg, vilket givetvis kommer att innebära sämre kontakter i närområdet samt omflyttningar av personal från bl.a. Bohuslän till Göteborg.

Detta kommer att betyda mycket för polisens framtida verksamhet i Bohuslän. Närheten till de boende i Bohuslän betyder mycket för tryggheten för den enskilda människan i distriktet. Man måste också ta hänsyn till den stora tillströmning av besökande under semestertid samt de besök som följer av gränshandeln i norra Bohuslän.

Med anledning av ovan anförda vill jag fråga ministern:

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att förhindra att Bohuslän utarmas i detta avseende?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:783 besvarad av

den 7 mars

Svar på fråga 2001/02:783 om sambandscentralen i Bohuslän

Justitieminister Thomas Bodström

Kenth Skårvik har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att förhindra att Bohuslän utarmas i visst avseende. Kenth Skårvik hänvisar till en eventuell flytt av sambandscentralen i Bohuslän till Göteborg.

I december 2001 svarade jag Birgitta Carlsson på en liknande fråga (Centralisering av polisverksamhet, fråga 2001/02:416). Jag sade då att myndigheter i Sverige normalt själva har ansvar för hur deras verksamhet ska vara organiserad. Det är därför i första hand Polisen som avgör från vilka platser radiotrafiken ska skötas. Modern teknik möjliggör för Polisen att låta en kommunikationscentral täcka ett större område än tidigare.

Polisen utvecklar fortlöpande sina kommunikationscentraler. Rikspolisstyrelsen inledde år 1998 ett projekt för att utveckla och införa ett nytt ledningssystem, KC-Polis. Rikspolisstyrelsen konstaterar i en nyligen avslutad inspektion av användningen av systemet att arbetet med att införa och vidareutveckla systemet bör fortsätta. Jag välkomnar naturligtvis åtgärder som syftar till att höja effektiviteten och kvaliteten i Polisens arbete.

Kenth Skårvik tar även upp tillströmningen av besökande i Bohuslän under semestertid i sin fråga. Den 21 februari i år svarade jag honom (Sambandscentralen i Bohuslän, fråga 2001/02:783) att det finns flera län med stora säsongsvariationer i Sverige och att en lösning på detta problem är utbytestjänstgöring för poliser mellan län som har hög arbetsbelastning under olika säsonger. Jag vill tillägga att det under semestertid lämnas polisförstärkning till Bohuslän från övriga delar av polisdistriktet.

Mot bakgrund av det utvecklingsarbete som pågår inom Polisen ser jag för närvarande inte skäl att vidta några ytterligare åtgärder avseende Polisens samordning av kommunikationscentralerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.