Samhall

Skriftlig fråga 2020/21:2766 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-05
Överlämnad
2021-05-05
Anmäld
2021-05-06
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Ett flertal medier har rapporterat om grava arbetsmiljöbrister inom Samhall.

Dessutom framkommer fakta om att fel målgrupper erhåller det stöd som verksamheten är ämnad för samt att resultatet för de personer som kan lämna Samhall och anställas i ett reguljärt arbete är bristande.

Det finns dessutom en befogad diskussion om Samhalls marknadsaktiviteter över hela landet, där man mot bakgrund av både stora offentliga subventioner och en egen nedprioritering av sin egentliga målgrupp kan skaffa sig mycket stora marknadsandelar i förhållande till övriga privata aktörer.

Samhall har med tydlighet lämnat sitt ursprungsuppdrag, och personer med fysisk och intellektuell funktionsnedsättning upplever och uttrycker tillsammans med sina intresseorganisationer att de längre inte får en plats inom Samhall.

Redan 2017 styrks detta genom Statskontorets rapport om att personsammansättningen har ändrats. Nu återfinns en lägre andel av personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar och en större andel av utrikes födda personer inom Samhall.

Städning har blivit den dominerande arbetsuppgiften. Denna kräver hög såväl fysisk som intellektuell kapacitet, och detta gör att personer som tidigare fanns inom verksamheten nu exkluderas av Samhall.

Arbetsförmågan har ökat och personer med behov av stöd har minskat anmärkningsvärt de senaste fem åren.

Även Riksrevisionsverket är kritiska till avsaknaden av transparens inom verksamheten, och det råder oklarhet om vilka funktionsnedsättningar personerna inom Samhall har.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra den mycket svåra arbetsmiljösituationen för de anställda inom Samhall?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2766 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

N2021/ 01535 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2766 av Saila Quicklund (M)
Samhall

Saila Quicklund har frågat arbetsmarknadsministern vilka konkreta åtgärder ministern avser att vidta för att förbättra den mycket svåra arbetsmiljösituationen för de anställda inom Samhall.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har höga förväntningar på de statligt ägda bolagen och vill att de ska agera föredömligt inom arbetet med hållbart företagande. Det inkluderar självfallet en sund och säker arbetsmiljö, samt goda och anständiga arbetsvillkor.

Regeringen ser i Samhall AB ett viktigt verktyg för att personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, och som inte kan få arbete eller stöd genom andra insatser, ska kunna ges möjlighet till jobb.

Regeringen anser att det är viktigt att såväl Samhall som övriga bolag med statligt ägande har en god arbetsmiljö. Samhall har de senaste åren av regeringen tillförts ytterligare resurser, vilket bl.a. resulterat i ökat antal första linjens chefer och att man kunnat satsa mer på kvalitetshöjande åtgärder i organisationen. Regeringen har vidare under 2020 och 2021 fattat en lång rad beslut i arbetet med att se över Samhalls styrning och uppdrag. Detta innefattar såväl flera uppdrag till Arbetsförmedlingen som justeringar i ägaranvisningen, förtydligande i regelverket avseende förutsättningar för att kunna anvisas till skyddat arbete hos bolaget samt ändring av bolagets avkastningsmål.

Som ägare följer vi bolagens arbete bl.a. genom hållbarhetsanalyser samt regelbundna och strukturerade ägardialoger. Inom ramen för den pågående dialogen med Samhall diskuterar vi hälsa och säkerhet inklusive bolagets arbete för att säkerställa att alla medarbetare ska ha en god arbetsmiljö. Den ägardialogen och uppföljningen kommer att fortsätta.

Samhall ska självfallet följa gällande lagar och regler liksom statens ägarpolicy. I det fall avvikelser sker ska de identifieras och åtgärdas.

Stockholm den 12 maj 2021

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.