samordningsansvar inom rättsväsendet

Skriftlig fråga 2003/04:562 av Magnusson, Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2004-01-20
Besvarad
2004-01-28
Svar anmält
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga 2003/04:562

av Göran Magnusson (s) till justitieminister Thomas Bodström om samordningsansvar inom rättsväsendet

Inom ramen för sitt sparbehov har Kriminalvårdsstyrelsen planer på att avveckla häktet i Västerås. Ett nytt häkte ska byggas vid Hällbyfängelset, beläget cirka tre mil från Västerås, som är en av de största kommunerna i landet. Häktet ska också betjäna Eskilstunaområdet.

För Västmanlandspolisen skulle ett genomförande av dessa planer medföra avsevärt ökad restid, både för att transportera häktade och för att genomföra förhör med häktade. Konsekvensen blir att en kostnadsminskning hos en myndighet inom rättsväsendet leder till ökade kostnader hos en annan. För polisens del innebär de långa restiderna att motsvarande mindre effektivt polisarbete kan genomföras, vilket ju drabbar alla kommuner i Västmanland

Givetvis är kostnadseffektiveten viktig hos varje myndighet. Samtidigt måste det finnas ett samordningsansvar där man kan se till den samlade effekten av olika åtgärder.

Vad är statsrådet Bodström beredd att göra för att åstadkomma denna samordning?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:562 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:562 om samordningsansvar inom rättsväsendet

Justitieminister Thomas Bodström

Göran Magnusson har frågat mig vad jag är beredd att göra för att åstadkomma en samordning inom rättsväsendet där man ser till den samlade effekten av olika åtgärder.

Först vill jag säga att jag helt delar Göran Magnussons uppfattning om vikten av att myndigheterna tar ansvar för att samordna sina åtgärder på ett sådant sätt att samhällets totala resurser utnyttjas så effektivt som möjligt. Att myndigheterna har ett sådant ansvar framgår bland annat av verksförordningen (1995:1322).

För att ytterligare tydliggöra behovet av samverkan har regeringen vid flera tillfällen gett gemensamma uppdrag till rättsväsendets myndigheter, den senaste tiden bland annat i fråga om häktningsverksamheten, finansiering av utrustning för videokonferens och presentationsteknik i de allmänna domstolarna samt i fråga om geografisk samordning av rättsväsendets verksamhet i Stockholmsområdet. Samverkansfrågorna är också centrala i regeringens direktiv till Beredningen för rättsväsendets utveckling.

Inom kriminalvården pågår för närvarande arbetet med att ta fram en plan för den framtida utbyggnaden av häktes- och anstaltsbeståndet. Detta arbete har sin utgångspunkt i regeringens uppdrag till Kriminalvårdsstyrelsen att skapa fler häktes- och anstaltsplatser på så sätt att anstaltsstrukturen i framtiden består av färre och större enheter.

Det faktum att beslut som fattas om kriminalvårdens lokalisering också påverkar övriga myndigheter i rättskedjan ställer självklart höga krav på samarbete. Av kriminalvårdens instruktion framgår att häktesorganisationen ska vara utformad så att den främjar ett effektivt samarbete med övriga myndigheter inom rättsväsendet. En lokalisering av häktena som underlättar detta samarbete ska eftersträvas. Innan beslut om större förändringar i häktesorganisationen fattas ska samråd ske med Domstolsverket, Riksåklagaren och Rikspolisstyrelsen samt med de tingsrätter, åklagarmyndigheter, länsstyrelser och polismyndigheter som berörs av verksamheten.

Enligt de uppgifter jag har pågår denna process för närvarande. Jag återkommer därför gärna i frågan längre fram.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.